Alt du trenger å vite om engangsplastdirektivet – SUP

I 2021 blir en rekke engangsplastprodukter forbudt i Norge og EU. Her finner du alt du trenger å vite om det nye engangsplastdirektivet / SUP-direktivet.

Hva er engangsplastdirektivet (SUP)?

EU vedtok 5.juni 2019 et direktiv om reduksjon av miljøkonsekvensene av enkelte plastprodukter. Engangsplastdirektivet eller SUP-direktivet (Single use plastic) har som formål å redusere plastforsøpling og bidra til sirkulærøkonomi. 

I juli 2021 ble en rekke plastprodukter (også komposterbare plastlignende materialer som CPLA) forbudt i EU. Dette gjelder blant annet:

 • Engangstallerken i plast

 • Engangsbestikk i plast

 • Sugerør i plast

 • Isopor matbeholdere og beger (EPS)

 • Bomullspinner

 • OXO-plast (lite brukt i Norge)

Fra 03.07.2021 er det forbudt å bringe disse produktene i omsetning i EU og EØS.

Vi har en rekke alternativer i disse produktkategoriene som er mer miljøvennlige og bærekraftige. Vi i Norengros hjelper deg gjerne!

Engangsplastdirektivet skal bidra til å redusere plastavfall

8 millioner tonn plast ender opp i havene hvert eneste år. Dette tilsvarer fem handleposer per 30 cm av alle kystlinjer i hele verden. Gjenstander av engangsplast er den største avfallsgruppen vi finner på kyster og strender. 

Å redusere forsøplingen av havene er viktig for å oppnå FNs bærekraftsmål 14. Dette målet handler om bevaring og bærekraftig bruk av havene og marine ressurser. 80-85 prosent av marint søppel i Europa er plast. Av dette igjen er halvparten gjenstander av engangsplast (f.eks. plastbestikk og drikkeflasker). 

Engangsplastdirektivet skal bidra til å redusere plastavfall, skape lukkede kretsløp og beskytte miljøet og menneskers helse mot plasteksponering. Retningslinjen fremmer sirkulære tilnærminger som favoriserer bærekraftige og giftfrie gjenbruksartikler og gjenbrukssystemer fremfor engangsartikler.

Følgende mål skal oppnås

 • Økt kapasitet til sortering og resirkulering

 • Økt etterspørsel etter og bruk av resirkulert plast

 • Mindre plast som kan kastes/deponeres

 • Begrenset bruk og utslipp av mikroplast

 • Fra 2030 skal all plastemballasje være gjenbrukbar eller resirkulerbar

Hensikten med EUs plaststrategi er å beskytte miljøet mot plastforurensning, støtte overgangen til en sirkulær økonomi og fremme vekst og innovasjon. 

Les mer i brosjyren Håndbok om engangsartikler >

Ønsker du mer informasjon eller veiledning?

Vi har fagspesialister som kan hjelpe deg og din bedrift med gode bærekraftige alternativer i tråd med det nye direktivet. Ta kontakt i skjemaet under, bruk chatten eller ta turen innom en av våre 38 butikker. 

 

Finn din nærmeste butikk
Vi hjelper deg raskere hvis du logger inn.
For å hjelpe deg må du oppgi hvor du handler fra
 

Product name placeholed

 • Varenummer: 
 • Lev. varenummer: 
(Betales i butikk)
Referansenummer og informasjon om henting sendes til mobilnummer:

Du er i ferd med å tømme handlekurven

Alert message placeholder

Generic alert placeholder

Legg i liste

Du må logge inn for å legge produktet i en bestillingsliste

Bestillingslister

Mine lister

Vennligst vent..

Vi simulerer dine kundespesifikke priser og rabatter - dette kan dessverre ta litt tid. Vennligst ikke klikk tilbake eller naviger bort fra denne siden i prosessen.