Ergonomi for renholdere

For renholdere er bevissthet rundt ergonomi nødvendig for å unngå overbelastning av kroppen. Her får du som jobber med renhold noen tips til god ergonomi.

Renhold og ergonomi

Å arbeide som renholder innebærer mye bevegelser som er bra for kroppen, men også bevegelser som er ensidige, gjentakende og som er belastende for kroppen. Bevissthet rundt ergonomi, arbeidsstillinger, bevegelser og utstyr er viktig for å unngå feilbelastning eller overbelastning av kroppen i det daglige arbeidet. 

Renholdere håndterer forurensninger (smuss), kjemikalier, men også mange forskjellige typer arbeidsredskaper, og utfører mye manuelt og fysisk tungt arbeid. Mange renholdere får problemer med belastningsskader i blant annet skuldre og armer på grunn av feilaktig eller for kraftig belastning på skjelettet og muskulaturen. Årsaker til slike problemer kan for eksempel være feil arbeidsstilling. 

Tips til god ergonomi

Renhold er forholdsvis tungt og fysisk arbeid. Risikoen for belastningsskader øker jo lavere muskelmasse man har, og fysisk trening er derfor viktig for å forebygge slike skader. Bruk de store musklene til de tunge takene – beina er sterkere enn rygg og armer. Vær kledd for oppgaven, bruk stødige sko og klær som tillater bevegelse. En aktiv fritid med egentrening av utsatte muskelgrupper sett i forhold til daglige arbeidsoppgaver, vil være forebyggende på lang sikt og gi en generell bedre livskvalitet. 

Tørrere metoder

Fuktighet medfører økt friksjon mellom arbeidsredskap og overflate – dermed større belastning på armer og skuldre til renholderen. Desto tørrere metoder man benytter, jo lavere er friksjonen og belastningen ved utføringen av rengjøringen. Det kan derfor være lurt å velge så tørre metoder som mulig, og bruk fuktighet kun der hvor det er nødvendig. 
Norengros anbefaler kvalitetsmopper fra Vikan som kan brukes både fuktig og tørr.

Bøying i knær- og hofteledd

Løfter man bøtter, kjemikaliekanner, maskiner og andre tunge gjenstander er det viktig å bøye knær og hofteledd for å unngå unødig belastning av ryggen. Unngå å bøye korsryggen ved rengjøring av vanskelig tilgjengelige flater, som undersiden av sanitærinstallasjoner og under inventar. Bøy i knærne, sett deg på huk eller stå på knærne. Arbeidsklær med knebeskyttere kan være å foretrekke hvis du står mye på knærne, eller legg en mopp under knærne dine for avlastning. 

Renholdsflater over skulderhøyde

Man bør unngå å arbeide med armene over skulderhøyde ved rengjøring av høyereliggende flater. I stedet bør man bruke utstyr som gjør at arbeidet kan utføres med armene i brysthøyde. 

Toppregulerbar teleskopsskaft

Lengden på moppeskaft bør reguleres slik at enden er i høyde med renholderens nesetipp. Med riktig høyde på moppeskaftet og et skaft fritt for fast grep, kan renholderen ta naturlig grep i bryst- og hoftehøyde, og man kan føre moppen i en åttetallsbevegelse uten bruk av unødige krefter. 

Teleskopsskaft med klikksystem i aluminium. Farge grå. Utviklet i samarbeid med eksperter innen ergonomi. Skaftets hurtige justeringsmuligheter skaper en rask og hurtig rengjøring under stol og bord, samt ved områder det er vanskelig å nå. 

Teleskopskaft toppregulerbar 116-180cm
Du må velge grossist eller logge inn for å se priser og tilgjengelighet.


Forebygging av kombinasjonsskader

Kombinasjonen statisk arbeid og vibrasjoner kan over tid føre til permanente muskelskader. Eksempler på renholdsarbeid som kan medføre risiko, er spyling med høytrykk eller lavtrykk, og kjøring av kombinasjonsmaskiner, poleringsmaskiner og skuremaskiner. Slike skader kan forebygges ved å ta korte pauser hver time. 
Generelt sett kan arbeidshansker og hørselvern være en god løsning i mange sammenhenger og Norengros har mange varianter i vårt sortiment. 

Ergonomisk rengjøringsvogn

I tillegg har vi også en liten og lettkjørt norskprodusert rengjøringsvogn med ergonomiske håndtak. De kan justeres i riktig arbeidshøyde med et enkelt håndgrep. I tillegg har den enkle kurver og innretninger som gir deg lett tilgang til utstyret ditt og muligheten til å ha alt utstyret med deg. Det gir en fleksibilitet som øker arbeidsinnsatsen og gleden ved å gjøre en god jobb. 

Moderne utstyr til det daglige renholdet kan gjøre renholderens arbeidsdag enklere og mer ergonomisk. Ovenfor har vi vist deg en del varer som kan gi deg en mer ergonomisk hverdag. 

Rengjøringsvogn Mini
Du må velge grossist eller logge inn for å se priser og tilgjengelighet.
Kilder: Renholdsnytt, NTNU, Alt om renhold
Vi hjelper deg raskere hvis du logger inn.
For å hjelpe deg må du oppgi hvor du handler fra
 

  • Varenummer: 
  • Lev. varenummer: 
(Betales i butikk)
Referansenummer og informasjon om henting sendes til mobilnummer:

Du er i ferd med å tømme handlekurven

Legg i liste

Du må logge inn for å legge produktet i en bestillingsliste

Bestillingslister

Mine lister

Vennligst vent..

Vi simulerer dine kundespesifikke priser og rabatter - dette kan dessverre ta litt tid. Vennligst ikke klikk tilbake eller naviger bort fra denne siden i prosessen.