Gjenvinnbar eller nedbrytbar plast – hva er best for miljøet

Skal vi lykkes med å skape en bærekraftig næringsmiddelindustri, er vi nødt til å tenke sirkulært og bli mer bevisste rundt plastbruken vår. For å kunne hjelpe deg med finne fram til de beste og mest miljøvennlige plastløsningene for din bedrift, samarbeider derfor Norengros med Grønt Punkt Norge.

EUs krav om at halvparten av all plastemballasje i næringslivet skal gjenvinnes innen 2025 er et hårete, men likevel gjennomførbart mål. Det krever målrettet satsing, og for å lykkes er vi nødt til å hjelpe hverandre med å finne de beste løsningene. Særlig i fiskeri- og kjøttindustrien kan det være utfordrende å få klare svar på hva som egentlig er de mest miljøvennlige produktene i forbindelse med produksjon og emballasje. Og ikke uten grunn – for det er til tider komplisert å følge med på plastdebatten. Heldigvis er ikke løsningen så komplisert som du kanskje tror.

– Hva som er mest miljøvennlig, kommer ofte an på bruk, og noen ganger er plastemballasje faktisk det mest miljøvennlige valget når man ser på hele livsløpet under ett. Andre ganger kan det være fornuftig å unngå bruk av plast – og enda oftere: bruke mer resirkulert plast, sier Arve Martinsen, kommunikasjonsrådgiver i Grønt Punkt Norge.

Gjenvinning og sirkulær økonomi best for de fleste

En stor del av jobben dreier seg om å bli mer bevisste på hva slags plast vi bruker, og hvordan ulike plasttyper faktisk skal behandles etter bruk. Nøkkelen til å nå EU-kravene, og å gjøre hele bransjen mer bærekraftig, er å bygge opp en mer sirkulær økonomi – og å gå fra «bruk og kast» til «bruk og gjenbruk». Skal vi lykkes med det, er det viktig å vite forskjellen mellom gjenvinnbar og nedbrytbar plast.

Arve Martinsens tips til alle bedrifter i næringsmiddelindustrien er enkelt: Bruk mer resirkulert plast i emballasje, og start gjerne med den som ikke er i direkte kontakt med mat.

– Skal vi nå kravene om 50 prosent materialgjenvinning innen 2025, må vi først og fremst stimulere til økt bruk av resirkulert plast. Selv om bioplast kan ha ulike fordeler, viser ulike prognoser at biobasert plast ikke vil utgjøre mer enn rundt et par prosent av all plast globalt inn mot 2022.

– En klar ulempe med å bruke bioplast, er at den i verste fall kan ødelegge for et allerede godt fungerende system for gjenvinning av plast, sier Martinsen.

Hva er egentlig bioplast?

Det er nemlig forskjell på de ulike plasttypene, og særlig begrepet «bioplast» kan være forvirrende for mange. Det er heller ikke så rart. Bioplast er nemlig en samlebetegnelse som kan bety at plasten enten er biobasert eller at den er bionedbrytbar. Biobasert plast er produsert av biomasse fra f.eks. mais, stivelse eller sukkerrør, mens bionedbrytbar plast kan brytes ned av mikroorganismer til CO2 eller annen biomasse.

En fordel med nedbrytbar plast er at den sakte vil brytes ned i naturen. Men fordi dette er en annen plasttype enn den som leveres til gjenvinning, behandles den av de fleste kommuner som restavfall. Dersom nedbrytbar plast går til gjenvinning sammen med andre plasttyper, reduseres kvaliteten på den resirkulerte plasten, og bruksmulighetene blir færre.

Plast skal aldri i naturen – uansett

– For noen kan kanskje nedbrytbar plast høres forlokkende ut, i den forstand at den vil brytes raskere ned enn vanlig plast dersom den skulle ende opp som forsøpling – og noen tenker kanskje at det er greit å kaste nedbrytbar plast i naturen. Men det er en del usikkerhet knyttet til hvor vidt plasten faktisk brytes helt ned – og før den eventuelt brytes ned, kan den akkurat som annen plast, også gjøre stor skade på naturen, sier Martinsen.

Arve Martinsens tips til alle bedrifter i næringsmiddelindustrien er enkelt: Bruk mer resirkulert plast i emballasje, og start gjerne med den som ikke er i direkte kontakt med mat.

I 2019 avla Norengros Plastløftet, som forplikter oss til å bidra til en mer sirkulær plastøkonomi. Har du også lyst til å delta i kampen for en mer miljøvennlig og bærekraftig næringsmiddelindustri, kan du bli med og ta Plastløftet på Grønt Punkt Norge sine sider.  I videoen under kan du høre litt mer om hvordan Norengros jobber med kundetilpasset emballasje og hvorfor vi er medlem av Grønt Punkt Norge.

Har du spørsmål om plastemballasje og hvilke produkter som kan hjelpe dere til å bli mer sirkulære og bærekraftige? Da hjelper en av fagspesialistene våre deg gjerne. Ta kontakt via skjemaet under, send oss en e-post, eller ta turen innom en av våre 38 butikker.

Vi hjelper deg raskere hvis du logger inn.
For å hjelpe deg må du oppgi hvor du handler fra
 

Product name placeholed

  • Varenummer: 
  • Lev. varenummer: 
(Betales i butikk)
Referansenummer og informasjon om henting sendes til mobilnummer:

Du er i ferd med å tømme handlekurven

Alert message placeholder

Generic alert placeholder

Legg i liste

Du må logge inn for å legge produktet i en bestillingsliste

Bestillingslister

Mine lister

Vennligst vent..

Vi simulerer dine kundespesifikke priser og rabatter - dette kan dessverre ta litt tid. Vennligst ikke klikk tilbake eller naviger bort fra denne siden i prosessen.