Thor Olav Bjåland fikk hjertestans under en treningstime på Sprek Porsgrunn. Han var død to ganger. Innsatsen til tre personer og en hjertestarter reddet livet til 75-åringen.

Hjertestarter redder liv

Thor Olav Bjåland fikk hjertestans under en treningstime på Sprek Porsgrunn. Han var død to ganger. Innsatsen til tre personer og en hjertestarter reddet livet til 75-åringen.

– Hvis hjertestarteren ikke hadde vært på treningssenteret, hadde jeg vært død. Jeg var jo død. Det var kombinasjonen av livredderne mine og den som var redningen min, sier Thor Olav Bjåland.

Sprek Porsgrunn er samarbeidspartner med Norengros Erik Tanche Nilssen AS, og hadde fått på plass hjertestarter bare noen få uker før.

Ble helt svart

Det var tirsdag 18. februar 2020 det skjedde. Sprek Porsgrunn på Down Town hadde åpnet syv uker før. Bjåland var på gruppetime sammen med treningskompisene, kona og noen venninner av henne. Alt var som det skulle, Bjåland var i fin form. Daglig leder av Sprek Porsgrunn, Espen Ødegaarden, var instruktør på timen denne vinterdagen.

– Vi var en gruppe på 17 stykker, timen var helt full, og vi hadde det trivelig som alltid. Jeg følte meg bra denne dagen, og fikk ingen forvarsel om det som skulle skje. Etter cirka 10 minutter datt jeg bare over ende på tredemølla. Det ble helt svart, forteller pensjonisten.

Beholdt roen

Ødegaarden skjønte raskt at det var noe som ikke stemte. Han styrtet bort til Bjåland, og fikk lagt han i stabilt sideleie. Denne dagen var det sykepleier, og andre kompetente mennesker inne på treningsstudioet og trente. Totalt tre livreddere starter med hjerte- og lungeredning. Den siste av de tre hentet hjertestarteren etter to mislykka forsøk på å gjenopplive Bjåland.

– Thor Olav sto på mølla, og falt om som en sekk. Den dagen var vi heldige. Flere av medlemmene våre er drilla i slike situasjoner, og tok kontroll over situasjonen. Vi ringte umiddelbart 113, og hadde de på tråden, samtidig som vi begynte jobben med blås og kompresjon. Torunn, som er tidligere sykepleier, gikk bort i resepsjonen og hentet hjertestarteren. Alle beholdt roen, og det eneste vi hadde som mål, var å redde Thor Olav, sier daglig leder Espen Ødegaarden.

Bare noen uker før dette skjedde hadde Ødegaarden kontaktet Norengros Erik Tanche Nilssen AS, og fått kjøpt en hjertestarter.  

Jeg har mange medlemmer på 70 pluss. Det å vite at vi kan dette, og kan bruke hjertestarter hvis det skulle skje igjen, det er viktig. Det er en stor trygghet for oss. Etter denne hendelsen har jeg lastet ned appen Hjelp 113, slik at jeg vet hvor jeg finner hjertestartere

– Treningssenteret hadde bare vært åpent i syv uker da dette skjedde. Jeg hadde fått på plass den hjertestarteren kanskje tre uker i forveien. Men den var knapt nok tatt opp av boksen, og den sto helt ny og fersk på disken. Jeg er veldig glad vi hadde den lett tilgjengelig den dagen. Hjertestarteren gjorde det også mulig for ambulansepersonell og intensivlegen å jobbe videre med Thor Olav slik at de fikk han stabil før han ble fraktet til sykehuset. Vi fikk vite i ettertid at hadde det ikke vært for den hjertestarteren så hadde Thor Olav vært død. Det er ganske sterkt å tenke på, sier Ødegaarden.

Thor Olav sto på mølla, og falt om som en sekk. Den dagen var vi heldige. Flere av medlemmene våre er drilla i slike situasjoner, og tok kontroll over situasjonen. Thor Olav sto på mølla, og falt om som en sekk. Den dagen var vi heldige. Flere av medlemmene våre er drilla i slike situasjoner, og tok kontroll over situasjonen sier daglig leder Espen Ødegaarden

Død to ganger

Thor Olav Bjåland er død to ganger i løpet av den korte tiden. Rundt han står treningskompisene og kona hans og får med seg de dramatiske minuttene. Det er rolig i lokalet til tross for det som skjer midt på gulvet blant alle apparatene.

– Ved å trykke og blåse klarte vi å få han tilbake en gang, og så mistet vi han. Dette skjedde to ganger før vi fikk koblet på hjertestarteren. Å få på den var jo som å få hjelp av en lege. Den fortalte oss hva vi skulle gjøre, og korrigerte oss hvis vi gjorde noe feil. Det ga oss en stor trygghet. Den andre gangen vi ga hjertet støt, kom han tilbake. Da var vi veldig letta og glade. Vi hadde hele tiden kontakt med en fantastisk dame på 113. Det var summen av alt dette som fungerte så bra. Alle bidro på sin måte. På kvelden fikk vi en melding om at alt heldigvis hadde gått bra med Thor, og vi kunne senke skuldrene forteller senterlederen.

Alle kan kjøpe en hjertestarter, og vi selger til alt fra små foreninger, idrettslag, sykehjem, mindre bedrifter og store konsern. Alle steder hvor det ferdes mye mennesker bør det være en hjertestarter lett tilgjengelig

– Livredderne mine

75-åringen ble kjørt til Sykehuset Telemark, og til Ullevål etter noen dager hvor han fikk operert inn hjertestarter. Bjåland fikk ingen varige mén etter hendelsen. Det første han ville gjøre etter operasjonen, var å takke livredderne sine.

– Det var like etter jeg kom ut fra sykehuset jeg kontaktet de som hadde vært med på å redde meg. Jeg ga de en gave. En liten oppmerksomhet. Det å møte redningskvinnen, og redningsmennene mine var sterkt. Livredderne mine, som jeg kaller dem, sier pensjonisten.

– Det kom en tåre

I dag trener fortsatt Bjåland på treningssenteret tre til fire ganger i uken. Hendelsen på treningssenteret har knyttet kompisgjengen enda tettere sammen.

– Jeg husker når jeg kom tilbake og begynte å trene igjen. Jeg hadde jo ikke sagt at jeg kom på treningen, men da jeg kom inn i lokalet stoppa alle å trene og begynte å klappe. Det var litt spesielt og sterkt for meg. Da kom det en liten tåre i øyekroken. Jeg har blitt veldig lettrørt etter denne hendelsen.

Det var like etter jeg kom ut fra sykehuset jeg kontaktet de som hadde vært med på å redde meg. – Det var like etter jeg kom ut fra sykehuset jeg kontaktet de som hadde vært med på å redde meg. Jeg ga de en gave. En liten oppmerksomhet. Det å møte redningskvinnen, og redningsmennene mine var sterkt. Livredderne mine, som jeg kaller dem, sier pensjonisten.

Trygghet med hjertestarter

Sprek Porsgrunn er samarbeidspartner med Norengros Erik Tanche Nilssen AS, og de tilbyr årlige kurs for dem som ønsker det. Alt for å gjøre de ansatte trygge i bruken av hjertestarter, og hjerte- og lungeredning.  

– Jeg har mange medlemmer på 70 pluss. Det å vite at vi kan dette, og kan bruke hjertestarter hvis det skulle skje igjen, det er viktig. Det er en stor trygghet for oss. Etter denne hendelsen har jeg lastet ned appen Hjelp 113, slik at jeg vet hvor jeg finner hjertestartere, sier Ødegaarden.  

Les mer om hjertestartere

Du kan ikke gjøre feil

Mange mennesker vegrer seg for å bruke hjertestarter, men du kan ikke gjøre feil, og nettopp dette er budskapet til salgssjef Odd Erling Jensen hos Norengros Erik Tanche Nilssen AS.

– Sånn som hjertestarterne har blitt nå, så kan du ikke gjøre feil. Den er så intuitiv og enkel å bruke. Det du kan gjøre før ambulansen kommer, er det som redder liv. Derfor er vi veldig opptatt av å kurse og veilede. Når vi selger hjertestartere følger det med kursing av de som skal kunne bruke den. Vi tilbyr årlige kurs, og man kan be om oppfriskningskurs hvis det er ønskelig. Viktigheten av å kunne hjerte og lungeredning er helt essensielt, sier Jensen.

Halvparten kunne vært reddet

Hvert år dør det 4-5000 mennesker av hjertedød. Hadde det vært hjertestarter i nærheten kunne dette tallet vært halvert.

– Vi er opptatt av at hjertestartere kan redde liv. Du kjøper husforsikring, men du håper jo at du ikke skal få bruk for den. Slik er det med hjertestarteren også, men det å ha den tilgjengelig skaper trygghet for deg og dine. Alle kan kjøpe en hjertestarter, og vi selger til alt fra små foreninger, idrettslag, sykehjem, mindre bedrifter og store konsern. Alle steder hvor det ferdes mye mennesker bør det være en hjertestarter lett tilgjengelig, sier Jensen.

Fag og profesjonalitet

Hos Norengros Erik Tanche Nilssen AS jobber det i Telemark og Vestfold fire sykepleiere. Disse jobber aktivt med opplæring og kursing iblant annet bruken av hjertestartere, sårkurs, kompresjonsbehandling, kateterisering, ernæring osv. Norengros selger helseprodukter til legekontorer, sykehjem og alle andre som har behov for slike produkter. Riktige produkter gir lønnsomhet og frigjør tid for helsearbeiderne.

– Vi har fire sykepleiere hos oss. Det er ganske unikt i vår region. Når kundene våre kjøper et produkt hos oss, får de god og trygg opplæring, og oppfølging av utdannende sykepleiere. Det er kjempeviktig for oss at kundene våre er helt trygge på at de får god og riktig hjelp hver gang de kontakter oss. For oss handler det først og fremst om å legge til rette for en best mulig hverdag for det enkelte mennesket. Vi har fagspesialister med spisskompetanse innen alle produktområder, og vi leverer alt fra inkontinensutstyr til sårkurs til medisinsk teknisk, sier salgssjefen.

Hjertestarter fra Norengros 

  • Sprek Porsgrunn er samarbeidspartner med Norengros Erik Tanche Nilssen AS, og de tilbyr årlige kurs for dem som ønsker det. Alt for å gjøre de ansatte trygge i bruken av hjertestarter, og hjerte- og lungeredning.
  • Vi er opptatt av at hjertestartere kan redde liv. Alle steder hvor det ferdes mye mennesker bør det være en hjertestarter lett tilgjengelig, sier Jensen.
  • Mange mennesker vegrer seg for å bruke hjertestarter, men du kan ikke gjøre feil, og nettopp dette er budskapet til salgssjef Odd Erling Jensen hos Norengros Erik Tanche Nilssen AS.
 

Product name placeholed

  • Varenummer: 
  • Lev. varenummer: 
(Betales i butikk)
Referansenummer og informasjon om henting sendes til mobilnummer:

Du er i ferd med å tømme handlekurven

Alert message placeholder

Generic alert placeholder

Legg i liste

Du må logge inn for å legge produktet i en bestillingsliste

Bestillingslister

Mine lister

Vennligst vent..

Vi simulerer dine kundespesifikke priser og rabatter - dette kan dessverre ta litt tid. Vennligst ikke klikk tilbake eller naviger bort fra denne siden i prosessen.