Osterøytunet satser på velferdsteknologi med desinfiseringsroboten Decon-X

28. oktober 2019 var vi med ut til Osterøytunet Sykehjem. Der traff vi Marit Hetlevik, som jobber som renholder. Denne dagen var en litt spesiell dag, fordi hverdagen for renholderne vil bli annerledes, tryggere og mye enklere.

Osterøytunet har nemlig investert i en Decon-X, en desinfiserings-robot som er utviklet og produsert i Norge. Roboten genererer tørr tåke fra hydrogenperoksid og brukes både forebyggende og ved utbrudd. Tåken fyller rommet og fjerner 99,9999% av alle bakterier, virus og sporer fra inventar og teknisk utstyr.

Utviklet for å bekjempe sykehusinfeksjoner

Hvert år er det over 35.000 mennesker som rammes av sykehusinfeksjoner i Norge. Mellom 2000 og 4000 mister livet. I tillegg koster sykehusinfeksjonene staten mer enn 2,1 milliarder kroner hvert år. 

Hodepine, kvalme og sviende øyne

Marit forteller at ved tradisjonell nedvask av rom og utstyr som er blitt infisert med smitte, har renholderne brukt sterke vaskemidler som krever bruk av smittevernsutstyr som frakk, hansker, munnbind og briller. Likevel utgjør det en stor, fysisk belastning for renholderne å utføre slik nedvask. De opplever kvalme, hodepine, sviende og rennende øyne. I tillegg er det vanskelig og tidkrevende å få vasket grundig rent på ulike typer overflater og å komme til i alle kriker og kroker. De gleder seg derfor stort til at roboten skal ta over disse arbeidsoppgavene. Det er nærliggende å tenke at roboten vil ta over arbeidsoppgavene til renholderne, men slik vil det ikke bli. Decon-X skal derimot gjøre arbeidsdagen tryggere og bedre for renholderne. Tiden de sparer på nedvask av smitterom kan da fristilles til andre arbeidsoppgaver. Etter roboten er ferdig med å desinfisere rommet, kan det vaskes normalt, uten sterke midler og beskyttelsesutstyr.

Viktig å forebygge smitte

Det er sjelden at det bryter ut smitte på sykehjemmet, så desinfiseringen gjøres hovedsakelig forebyggende. For eldre, syke og svake mennesker, kan en for andre ufarlig infeksjon bli svært så alvorlig. Derfor vil renholderne heller legge litt ekstra innsats i å forebygge, ved å ta i bruk roboten.
Sykehjemmet huser beboere på korttidssopphold inkl. rehabilitering. Desinfisering i forkant av at en ny beboer inntar rommet behøves uansett.
Utstyr og hjelpemidler som senger, rullestoler o.l. vil bli samlet opp og kjørt inn på et desinfiseringsrom for desinfisering. Det blir anslått at maskinen skal brukes et par ganger i uken.

Videoen under viser hvordan Decon-X fungerer:

Enkel i bruk

Rommet som skal desinfiseres trenger ikke vaskes grundig før maskinen brukes, men flater og utstyr skal være synlig rent. Deretter må man sørge for at rommet er lufttett. Eventuell ventilasjon skrus av, og dersom det er gliper under f.eks. dør, kan det settes på en tape for å gjøre rommet så tett som mulig. Dette fordi tåken må være mest mulig konsentrert for å kunne desinfisere rommet. Roboten plasseres, man trykker på start og forlater rommet. Prosessen kan så overvåkes fra utsiden.
Programmet stilles inn etter hvor grundig desinfisering man ønsker; preventivt eller full smittevask. Full smittevask gjøres kun med det lengste programmet og et program varer normalt fra 1,5 til 3 timer. Sensorer gir informasjon om konsentrasjonen hydrogenperoksid som finnes i luften, måler temperatur og luftfuktighet. Roboten rapporterer via SMS og varsler om når det er trygt å gå inn i rommet etter endt program. Analyserapporten blir tilsendt automatisk på SMS/e-post.
Hydrogenperoksid-tåken skader ikke møbler eller teknisk utstyr og fjerner 99,9999% av alle bakterier, virus og sporer. 

Ser frem til å ta i bruk ny teknologi

Alle som skal bruke Decon-X skal ha gjennomgått opplæring, for å sikre at desinfiseringen blir gjort på korrekt måte. Renholderne på Osterøytunet er optimistiske og ser frem til å ta i bruk roboten, som foreløpig ikke har fått et navn. Det vil den nok få etter hvert. 
De har også vært inne på tanken om å leie ut roboten til f.eks. barnehager eller ambulansetjenesten. Det er mange steder som vil ha stor nytte av å få ta i bruk denne nye teknologien. For å nevne noen er; helseinstitusjoner, sykehus, sykehjem, laboratorium, hjelpemiddelsentraler, ambulansetjenester, treningsrom – bruksområdene for Decon-X er mange. For flere referanser og dokumentasjon, se produsentens nettside; https://www.deconx.com/

Interessert?

Har du spørsmål, eller ønsker å ha en maskin på utlån, så ikke nøl med å ta kontakt med Norengros K.J. Brusdal. Vi er forhandler av Decon-X og hjelper deg med alt du måtte lure på!

Kontakt oss for mer informasjon

 

Product name placeholed

  • Varenummer: 
  • Lev. varenummer: 
(Betales i butikk)
Referansenummer og informasjon om henting sendes til mobilnummer:

Du er i ferd med å tømme handlekurven

Alert message placeholder

Generic alert placeholder

Legg i liste

Du må logge inn for å legge produktet i en bestillingsliste

Bestillingslister

Mine lister

Vennligst vent..

Vi simulerer dine kundespesifikke priser og rabatter - dette kan dessverre ta litt tid. Vennligst ikke klikk tilbake eller naviger bort fra denne siden i prosessen.