Overflatiske sår og rifter

Uansett alvorlighetsgrad eller størrelse på såret, er prinsippene de samme for sårbehandling. Det er noen faktorer som må tas hensyn til for å optimalisere forholdene slik at såret kan gro raskt og effektivt.

Hindre infeksjon

Et sår er inngangsport for smuss og bakterier som kan forårsake en infeksjon. Derfor er det viktig å vaske såret ordentlig rent først, om nødvendig med en børste eller skrubb, før det settes på et plaster eller bandasje. Det anbefales å dekke til såret til det er helt grodd. Selv et lite sår kan i verste fall føre til en alvorlig infeksjon. 

Det er en myte at sår bør luftes. Jevn temperatur og naturlig fuktighet er det beste.

Fjerning av væske

Blod og sårvæske må fjernes fra såret. Mange bandasjepakninger har dråper som indikerer hvor mye sårvæske bandasjen kan suge opp og holde på. Det er også viktig at bandasjen «puster» ved at overflødig væske fordamper gjennom bandasjens toppfilm. 

Riktig fuktighet og temperatur

Det er gunstig å opprettholde hudens naturlige fuktighet og temperatur, da trives de fornyende hudcellene best. Med en pustende bandasje fordamper overflødig fuktighet. Det er en myte at sår bør luftes. Jevn temperatur og naturlig fuktighet er det beste. 

Holde omkringliggende hud tørr og frisk

Siden den friske huden rundt såret hjelper til å lukke såret, er det veldig viktig å holde dette området tørt og friskt. Hvit og oppbløtt hud rundt såret tyder på at det er for fuktig under bandasjen og at den ikke holder godt nok på væsken fra såret. Opplever du slik lekkasje fra bandasjen tilbake til såret og utover huden, bør man velge en annen bandasje. 

La såret få tid til å gro

Å stadig eksponere såret for temperatur- og fuktendringer, kan føre til at helingstiden forlenges. Prøv å «forstyrre» såret minst mulig ved å skifte bandasjen så sjeldent som tilrådelig. En bandasje som effektivt suger opp væske og holder den inne i bandasjen, fører til at du kan la den ligge på lenger. Dette er ikke bare gunstig for såret, men også økonomisk lønnsomt. Ofte kan det lønne seg å investere i en litt bedre og dyrere bandasje for å kunne skifte sjeldnere. 

Hudvennlig heft

Bandasjer med silikon som heftemiddel er mye mer skånsomt for huden enn tradisjonelt lim. Silikonet river ikke med seg hudceller ved fjerning av bandasjen. Personer med sart hud eller limallergi bør være spesielt oppmerksomme på dette, men alle hudtyper kan med fordel bruke silikon fremfor lim. Bandasjer med silikon kan også løsnes i et hjørne (for inspeksjon av såret), og settes på igjen, uten at det mister hefteegenskapen. 

Vi hjelper deg raskere hvis du logger inn.
For å hjelpe deg må du oppgi hvor du handler fra
 

Product name placeholed

  • Varenummer: 
  • Lev. varenummer: 
(Betales i butikk)
Referansenummer og informasjon om henting sendes til mobilnummer:

Du er i ferd med å tømme handlekurven

Alert message placeholder

Generic alert placeholder

Legg i liste

Du må logge inn for å legge produktet i en bestillingsliste

Bestillingslister

Mine lister

Vennligst vent..

Vi simulerer dine kundespesifikke priser og rabatter - dette kan dessverre ta litt tid. Vennligst ikke klikk tilbake eller naviger bort fra denne siden i prosessen.