Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Amuse Bouche bagasse med brownieAmuse Bouche bagasse med brownie

Hva er bagasse?

Bagasse er benevnelsen på de trevlete restene fra pressing av sukkerrør under sukkerproduksjon. Dette er et avfallsprodukt.

Bagasse

Sukkerrør vokser bare i tropiske og subtropiske områder, f.eks. i Asia og Sør-Amerika. Sukkerrør er en hurtigvoksende plante som er klar til å høstes etter tolv måneder.

Etter pressingen blir bagassen tørket og malt og deretter blandet med vann og et naturlig bindemiddel (stivelse) for å danne massen. Denne massen formes deretter til en tallerken eller et brett i en form. For å oppnå en høy vaskebarriere kan bagasseemballasjen deretter overflatebehandles. Materialet bagasse kan for eksempel brukes til å lage skåler, tallerkener og kopper.

Etter bruk bør produkter av bagasse kildesorteres som papir dersom de ikke er fettete eller veldig skitne. Bagasse kan også komposteres, her må man undersøke lokale forhold.

Fordeler

Opprinnelse og produksjon

  • Hurtig råmateriale, ikke kjemisk modifisert
  • Avfallsprodukt

Avfallsdisponering

  • Egnet til resirkulering hvis ikke overflatebehandlet eller skittent
  • Kan komposteres
  • Kan energigjenvinnes uten å forurense

Egenskaper

  • Fettbestandig
  • Fuktbestandig
  • Syrebestandig
  • Ingen helserisikoer
  • Velegnet til frysing
  • Velegnet for mikrobølgeovn
  • Velegnet for stekeovn
  • Kan låses med lokk
  • Kan tilpasses/påføres trykk

Ulemper

Opprinnelse og produksjon

  • Sprøytemidler og kunstgjødsel brukes i dyrking av sukkerrør
  • Vokser ikke i Europa, lange transportruter
  • Avhengig av sukkerindustrien
  • Konkurrerer med bruken som brennstoff i sukkerrørindustrien
  • Dyrking i monokulturer

Avfallsdisponering

  • Ikke resirkulerbar

Egenskaper

  • Fuktbestandigheten er noe begrenset

Se også: