Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Bestikk i treBestikk i tre

Hva er tre?

Tre er en fornybar ressurs. Etter at treet er kuttet og barket, skjæres stokken i tynne lag. Deretter kan produkter stanses ut av disse «platene» med varme. Tre bør helst komme fra en sertifisert kilde.

Tre

Mange engangsprodukter kan lages av tre – rørepinner, bestikk, serveringsbrett og -skåler for å nevne noen. Tre bør helst komme fra en sertifisert kilde, som f.eks FSC (FSC Norge - Forest Stewardship Council | Forest Stewardship Council ) og PEFC (PEFC Norge). De ulike produktene lages av furu, lind, poppel eller bjørk, avhengig av bruksområde og påkrevde egenskaper.

Ofte benyttes biprodukter fra tradisjonelt trevirkeproduksjon til produksjon av engangsprodukter. Tre kan ikke resirkuleres sammen med papiravfall. Som et naturlig fornybart råmateriale er tre teoretisk sett også mulig å kompostere, så sant det ikke er forurenset med plast eller lim.

Hvorvidt engangsprodukter i tre faktisk komposteres og ikke anses som forurensning i systemet, avhenger imidlertid av forholdene i komposteringsanlegget og hvor lenge det er der. Her må man undersøke lokale forhold.

Fordeler

Opprinnelse og produksjon

  • Fornybart råmateriale (ikke kjemisk modifisert)
  • Vokser overalt (korte avstander)
  • Intet behov for kunstgjødsel eller sprøytemidler

Avfalldisponering

  • Kan komposteres. Avhenger av lokale forhold
  • Går ellers i restavfallet til energigjenvinning uten å forurense

Egenskaper

  • Skaper inntrykk av høy kvalitet
  • Fettbestandig
  • Fuktbestandig
  • Ingen helserisikoer
  • Velegnet til frysing
  • Velegnet for mikrobølgeovn
  • Velegnet for stekeovn

Ulemper

Opprinnelse og produksjon

  • Høyt materialforbruk / stor vekt (f.eks. sammenlignet med papir og papp)

Avfallsdisponering

  • Ikke resirkulerbart

Egenskaper