Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
RøykvarslerRøykvarsler

Veileder for brannsikkerhet

Det kan være vanskelig å vite hva som behøves for beste brannsikkerhet, følg guiden under for å se hva du skal tenke på. Har du spørsmål er det bare å ta kontakt med oss!

Det er størrelsen på lokalet som avgjør hva som trengs av utstyr for å ivareta brannsikkerheten. For mindre lokaler under 60 kvadratmeter anbefales det optisk røykvarsler, pulverslokker og brannteppe, for lokaler mellom 60 og 120 kvadratmeter anbefales det bruk av seriekoblede røykvarslere i tillegg og for lokaler over 120 kvadratmeter anbefales det to sett med seriekoblede røykvarslere, to pulverslokkere, brannteppe og brannstige. Følg guiden under for å finne de riktige produktene for å dekke dine behov.

Anbefalt utstyr

For mindre lokaler under 60 kvadratmeter

  • Optisk røykvarsler
  • 6 kg pulverslukker
  • Brannteppe 120 x 180 cm

For lokaler mellom 60 og 120 kvadratmeter

  • Seriekoblede røykvarslere
  • 6 kg pulverslokker 55A
  • Brannteppe 120 x 180 cm

For lokaler over 120 kvadratmeter

  • 2 x Seriekoblede røykvarslere
  • 2 x 6 kg pulverslokker 55A
  • Brannteppe 120 x 180 cm
  • Brannstige

Røykvarslere

Vet du at det finnes seriekoblede røykvarslere som varsler deg uansett hvilket rom du befinner deg i? Varsler én, varsler alle! For mindre lokaler og for eksempel boliger med ett soverom kan det holde med én røykvarsler. Men for større boliger og kontorer over flere plan, anbefaler vi seriekoblede røykvarslere. En brann utvikles raskt og tidlig varsling kan være avgjørende.

Montering av røykvarslere

Røyk stiger oppover og røykvarslere bør derfor plasseres i taket slik at de varsler tidligst mulig. Plasser røykvarsleren minst 0,5 meter fra veggen for å unngå at luftstrømmer forsinker varslingen. Ved montering i skråtak skal varsleren plasseres 1 meter horisontalt fra takmønet.

Plassering av røykvarsler

Plasseringen av en røykvarsler er viktig for tidlig og rask varsling, men også for å unnvike uønskede varslinger. For boliger gjelder følgende råd: Plasser røykvarsleren i eller inntil alle soverom så du kan høre om det varsler. I trapper bør røykvarsleren plasseres i rommet direkte over trappen. Ha minst én røykvarsler i hver etasje. Vi anbefaler flere røykvarslere om du har stengte dører, ulike takhøyder, lange avstander eller annet som hindrer røyken i å komme i kontakt med røykvarsleren.

Innstallasjon av røykvarsler

Ved installering av røykvarsler er det viktig å påse at batteriet settes inn riktig vei. For å påse riktig installering har alle røykvarslerene Norengros selger batteripute. Batteripute er en liten sak som er tilpasset polene på 9V-batterier, som gjør det umulig å installere batteriet feil vei. Hvis man installerer det feil vei er det risiko for at det kan utløse brann, i tillegg til at røykvarsleren ikke virker. Hvis du har eldre røykvarslere kan det hende de ikke har batteripute. Hvis de ikke har batteripute, bør du skifte ut røykvarslerne, anbefaler Direktoratet for byggkvalitet og DSB.

Vi anbefaler flere røykvarslere om du har stengte dører, ulike takhøyder, lange avstander eller annet som hindrer røyken i å komme i kontakt med røykvarsleren. Ha minst én røykvarsler i hver etasje.Røyk stiger oppover og røykvarslere bør derfor plasseres i taket der de varsler fortest.

Vi anbefaler flere røykvarslere om du har stengte dører, ulike takhøyder, lange avstander eller annet som hindrer røyken i å komme i kontakt med røykvarsleren. Ha minst én røykvarsler i hver etasje.

Bilde av hvor man skal henge opp røykvarslere

Røyk stiger oppover og røykvarslere bør derfor plasseres i taket der de varsler fortest.

Visning av hvordan røykvarslere bør henges opp

Brannslokningsapparater

Det å kunne slukke en brann kan gjøre en stor forskjell på liv og eiendom. Brannslukningsapparatet er ditt våpen mot brann. Å investere i produkter av høyeste kvalitet som du kan stole på er en stor trygghet. Ettersom brann kan oppstå i mange ulike materialer er slukkemiddelet tilpasset etter dette. I dag er vi stolte over å kunne tilby det bredeste sortimentet på markedet innen slokking - alt fra pulverslokkere for hjem- og kontormiljøer, skum- og karbondioksidslokkere for industrier, serverrom m.m. samt framtidens slukkemiddel AVD – et revolusjonerende slukkemiddel, spesielt utviklet for å bekjempe brann i litium-ion batterier.

Ulike typer brannslokningsapparater

Det finnes ulike størrelser og typer av brannslokningsapparat. De er tilpasset for ulike situasjoner og miljøer, avhengig av hvilken type brann som oppstår, eller innenfor hvilket område den skal brukes. Housegard brannslokningsapparater er godkjente i henhold til den felles Europeiske standarden, EN3. EN3 inneholder ni deler som beskriver ulike krav til funksjon og ytelse samt hvordan produksjonen skal testes.

Brannklasser

Alle brannslokkere er godkjente for én eller flere brannklasser, avhengig av hvilket slokkemiddel som benyttes. Brannklassen angir hvilke typer branner man kan slokke.

Plassering av brannslokkeren

Plasser brannslokkeren et sted der den synes og er lett tilgjengelig, gjerne nære din utgangsdør eller en rømningsvei. Tenk på å plassere den slik at alle i husstanden eller på kontoret kan nå den. Brannslokningsapparatet må aldri blokkeres av andre gjenstander. Du bør ha minimum en slukker per etasje.

Veileder for brannsikkerhet - Artikkelbilde

Merking av rømningsveier og slukkeutstyr

Ikke glem å sikre at rømningsveier og slukkeutstyr er forsvarlig merket i henhold til gjeldende lovkrav. Norengros kan levere skilter som passer inn i alle bruksmiljøer.