Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo

Eksempler på god praksis for fargestyring

Fargebehandling etter bruk

Velg én farge for utstyr og rekvisita som kommer i kontakt med mat- og matkontaktflater, og en annen farge for utstyr og rekvisita som ikke gjør det. Velg i tillegg en bestemt farge for rengjøring av avløp.

Det er ingen spesifikke regler eller forskrifter om hvilke farger som må brukes på bestemte steder i matproduksjon. For å øke mattryggheten anbefaler vi å velge en farge som står i klar kontrast til maten du produserer.

Fargestyring etter prosess

Dette er spesielt viktig i matproduksjon, hvor disse trinnene må holdes adskilt for å unngå krysskontaminering.

I kjøttforedlingsanlegg og på kjøkken, for eksempel, brukes fargekoder ofte for å skille mellom rått kjøtt og kokt kjøtt, eller mellom delvis tilberedt eller rå mat og ferdige produkter.

Fargestyring etter sone

Angi farger for de forskjellige sonene for å skille tilbehør og utstyr som hører til sonene. Dette kan løse mange problemer – fra å forhindre kontaminering til riktig organisering og oppbevaring – og det hjelper ansatte til å ta ansvar for utstyret i arbeidssonen deres.

Tips og triks for effektiv implementering av fargestyring

  • Bruk kontrastfarger
  • Bruk fargekombinasjoner som passer for fargeblinde
  • Unngå kompliserte fargekombinasjoner
  • Gjør det enkelt – begrens antall farger så mye som mulig
  • Sørg for at fargene gir mening – velg farger som er logisk assosiert med en bestemt sone eller matvare.
  • Bruk skilting for å tydeliggjøre
  • Velg farger som passer alle dine rengjørings- og mathåndteringsbehov
  • Match fargen på rekvisitter og oppbevaringssted
  • Gjennomfør planen
  • Lag en vedlikeholdsplan for fargestyringen
Rengjøring av gulv

Det er lett å komme i gang

Vi hjelper deg alltid gjerne med råd og veiledning. For å gjøre det enklere for deg å implementere fargestyring anbefaler vi en serie fargekodet rengjøringsutstyr, mathåndtering- og oppbevaringsløsninger fra Vikan. Alt utstyr leveres med dokumentasjon, inkludert tekniske spesifikasjoner og en EU-samsvarserklæring for matkontakt der det er aktuelt.

Hygieniske soneinndeling

Sammen med vår leverandør Vikan tilbyr vi våre kunder en gratis og konfidensiell tjeneste for utvikling av fargestyring i selskapet. Vi kaller det en fargestyringsgjennomgang.

Dette innebærer en omfattende gjennomgang av din virksomhet, hvor hygieneutfordringer identifiseres og håndteres. Dette inkluderer en fargestyringsplan, optimalisering av rengjøringspraksis og en gjennomgang av rengjøringsutstyr og -rekvisita til mathåndtering.

En fargestyringsgjennomgang kan sikre at utstyret til renhold og mathåndtering, samt prosedyrer, til enhver tid oppfyller gjeldende krav, slik at bedriften kan bestå alle hygienekontroller.