Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Velg riktig matemballasje for ditt behov

Velg riktig matemballasje for ditt behov

Å velge riktig emballering kan resultere i besparelser, lengre varighet på maten, enklere håndtering og bedre hygiene. Det finnes emballasje og forpakning utviklet med tanke på spesielle matvarer og bruksområder – men hva skal man tenke på for å velge riktig?

Velg riktig emballasje

Å velge riktig emballering kan resultere i besparelser, lengre varighet på smaken, enklere håndtering og bedre hygiene.

Å benytte varmemballasje til kaldmatprodukter vil ikke føre med seg noen kvalitetsmessig gevinst og det vil være lite kostnadseffektivt.

Ulike typer emballasje har ulike kvaliteter og egenskaper tilpasset det den er ment og brukes til. Det er sjeldent at en og samme type matemballasje egner seg til alle typer mat og til bruk ved alle temperaturer. Et klassisk eksempel på dette er kaldmat og varmmat.

De har ulike krav til forpakningen, både med tanke på materialet, form og design. Å benytte varmemballasje til kaldmatprodukter vil ikke føre med seg noen kvalitetsmessig gevinst og det vil være lite kostnadseffektivt. Ved å være bevisst på valg av emballasje til bruksområde kan man derfor å spare mye penger.

Bruk veilederen under og spør oss gjerne om hjelp!

Tenk på dette når du velger matemballasje

  • Skal emballasjen varmes opp eller fryses ned?
  • Skal emballasjen brukes til kald eller varm mat?
  • Hvordan skal maten varmes opp? – ovn, mikro, grill
  • Hvor lang holdbarhet er nødvendig?
  • Skal maten transporteres?
  • Resirkulerbart, miljøvennlig eller nedbrytbart materiale?

Fiber

Perfekt for porsjonspakning og delikat presentasjon. Fiberprodukter produsert fra fornybare ressurser som er nedbryt- og komposterbare. Kan både varmes og fryses.

Aluminium

Gastronorm-formene er designet for å servere store måltider og står i mot kravene som stilles i forhold til håndtering, transport og servering. Det gjør at jobben blir så enkel som mulig.

Plast

Perfekt for porsjonspakning og delikat presentasjon. Flere ulike typer med unike egenskaper – CPET, APET, rPET, PP og PE. Hvilket materiale du skal velge, kommer an på bruksområde og type mat.

Matemballasje – oversikt over materialer


Bagasse

  • Bruksområde/egenskaper: Brukes både til varm og kald mat, kan brukes i mikrobølgeovn. Tallerkener, kopper, beger og boller.
  • Materiale: Biprodukt av fibrer fra sukkerrør
  • Resirkulerbar: Ja, sammen med papir
  • Maks temp: 100 grader
  • Min temp: 0 grader
  • Annet: Komposterbar i hht. EN13432-standard

Palmeblad

  • Bruksområder/egenskaper: Til varm og kald mat. Tåler mikrobølgeovn og ovn opp til 220 grader. Tallerkener, boller og beger.
  • Materiale: Biprodukt fra nedfalte palmeblad
  • Resirkulerbar: Nei
  • Maks temp: 220 grader
  • Min temp: -20 grader
  • Annet: Komposterbar i hht. EN13432-standard.

PLA

  • Bruksområder/egenskaper: Biologisk nedbrytbart materiale for pakking av matvarer, til bæreposer samt avfallsposer
  • Materiale: Polyactic Acid
  • Resirkulerbar: Nei
  • Maks temp: 40 grader
  • Min temp: 0 grader
  • Annet: Komposterbar i hht. EN13432-standard

CPLA

  • Bruksområder/egenskaper: Krystallisert bioplast av stivelse fra planter som brukes til bl.a. bestikk, engangs drikkebeger og lokk til varm drikke
  • Materiale: Krystallisert Polyactic Acid
  • Resirkulerbar: Nei
  • Maks temp: 100 grader
  • Min temp: -4 grader
  • Annet: Komposterbar i hht. EN13432-standard

APET

  • Bruksområder/egenskaper: Glassklar, tåler langtids kontakt med mat. Kun til kalde produkter. 3 lags folie.
  • Materiale: Amorphous Polyethylene Terephthalate
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 70 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

Mapet II

  • Bruksområder/egenskaper: Glassklar, Patentert materiale med samme egenskaper som Apet. Spesialutviklet for toppforsegling av beger for ferskt kjøtt, fjærkre og fisk
  • Materiale: Resirkulert Mono-PET
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 70 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

CPET

  • Bruksområder/egenskaper: Ideell til microbølgeovn og oppvarming og steking i stekeovn. Ideell til MAP-pakking. 3 lags folie.
  • Materiale: Crystalline Polyethylene Terephthalate
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 220 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

DPET

  • Bruksområder/egenskaper: En enlags PET folie med silicon utvendig som gir ekstraordinært glassklart uttrykk
  • Materiale: Clear Polyethylene Terephthalate
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 70 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

rPET

  • Bruksområder/egenskaper: Produsert i 3 lag, hvor midtskiktet er i resirkulert PET (opp til 80%) - over- og underskikt i ny PET
  • Materiale: Recycled Polyethylene Terephthalate
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 70 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

PS

  • Bruksområder/egenskaper: Ideell til MAP-pakking, grunnet gode barriereegenskaper. Kun til kalde produkter.
  • Materiale: Polystyren
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 85 grader
  • Min temp: Transp -20 farget -40 grader
  • Annet:

HIPS

  • Bruksområder/egenskaper: Bør ikke brukes på fettholdige produkter. Ikke for mikrobølgeovn. Kortvarig matvarekontakt.
  • Materiale: High-impact Polystyrene
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 70 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

OPS

  • Bruksområder/egenskaper: Glassklar. Bakevarer, salater, snacks, convenience. Bør ikke brukes til fettholdige produkter.
  • Materiale: Orientert Polystyren
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 70 grader
  • Min temp: 0 grader
  • Annet:

HO-PP

  • Bruksområder/egenskaper: Passer til varm mat eller oppvarming av mat i mikro
  • Materiale: Homo-Polypropylen
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 130 grader
  • Min temp: - 40 grader
  • Annet:

EPS

  • Bruksområder/egenskaper: Skumskåler. Brukes som emballasje for pakking av kalde produkter. Ikke for oppvarming. Brukes for å holde mat/drikke varm
  • Materiale: Ekspandert Polystyren
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

PP

  • Bruksområder/egenskaper: All-round egenskaper. Tåler frysning, vannbad, mikrobølgeovn og varmelamper.
  • Materiale: Polypropylen
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 130 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

PP Kritt

  • Bruksområder/egenskaper: All-round egenskaper. Tåler frysning, vannbad og mikrobølgeovn.
  • Materiale: PP Chalk
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 121 grader
  • Min temp: -20 grader
  • Annet: 51% kritt / 49% PP = avgiftsfri

PE

  • Bruksområder/egenskaper: Brukes til poser, sekker og folier og som fukt / fett-barriere på papp/kartong og papir.
  • Materiale: Polyethylene
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

HDPE

  • Bruksområder/egenskaper: Økonomimateriale. Brukes blant annet til fruktposer, innleggssekker, bæreposer, avfallsposer.
  • Materiale: High Density Polyethylene
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

LDPE

  • Bruksområder/veiledning: Myk plast. Brukes blant annet til fruktposer, innleggssekker, bæreposer og avfallsposer.
  • Materiale: Low Density Polyethylene
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

MDPE

  • Bruksområder/egenskaper:
    Halvparten LD og HD, samme bruksområder som LD
  • Materiale: Medium Density Polyethylene
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

Vinyl

  • Bruksområde/egenskaper: Brukes til mat- & cateringfilm
  • Materiale: Polyvinyl Chloride
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 80 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

Vakuum poser

  • Bruksområde/egenskaper: Brukes til forlenging av holdbarhet og mørning av kjøtt.
  • Materiale: Laminat poser i PA/PE
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 121 grader inntil 2 timer
  • Min temp: -30 grader
  • Annet:

Sous vide

  • Bruksområder/egenskaper: Brukes til oppvarming av mat
  • Materiale: Laminat poser i PA/PE
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 100 grader
  • Min temp: -30 grader
  • Annet:

Kokeposer

  • Bruksområder/egenskaper: Brukes til oppvarming av mat. Tåler koking over tid.
  • Materiale: Laminat poser i PA/PE
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp: 120-140 grader
  • Min temp: -30 grader
  • Annet:

Kartong

  • Bruksområder/egenskaper: Kakeesker og -brett, ytteremballasje, smørbrødesker og -sleeves og bånd til dagligvaren
  • Materiale: Massiv papp
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

Kartong

  • Bruksområder/egenskaper: Kakeesker og -brett, ytteremballasje, smørbrødesker og -sleeves og bånd til dagligvaren
  • Materiale: Bølgepapp
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

Papir

  • Bruksområder/egenskaper: Poser og innpakking
  • Materiale:
  • Resirkulerbar: Ja
  • Maks temp:
  • Min temp:
  • Annet:

Aluminium

  • Bruksområder/egenskaper: Kan brukes til alle typer produkter. Tåler langvarig kontakt med mat. Mikrobølgevennlig
  • Materiale: Aluminium
  • Resirkulerbar: Ja, sammen med metall
  • Maks temp: 350 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet:

Lakkert aluminium

  • Bruksområder/egenskaper: Samme som ved aluminium, men i sort eller annen farge utvendig
  • Materiale: Aluminium/lakk
  • Resirkulerbar: Ja, sammen med metall
  • Maks temp: 200 grader
  • Min temp: -40 grader
  • Annet: