Behandling av diabetiske fotsår
Diabetiske fotsår er en vanlig og alvorlig komplikasjon ved både type 1 og type 2 av diabetes mellitus (1). Diabetes er forbundet med iskemi, nevropati og misdannelser som fører til ekstra høy risiko for å utvikle fotsår og ofte dårlig sårheling.
Pasienter med diabetes utvikler spesifikke risikofaktorer som fører til fotsår, deriblant nedsatt følelse som følge av diabetisk nevropati, forutgående hudskade eller hudsår, misdannelser i foten eller andre årsaker til trykk, ytre skade, infeksjon og kronisk iskemi som skyldes perifer arteriesykdom (1,5).
Håndtering av diabetiske fotsår
Håndtering av diabetiske fotsår starter med å vurdere, gradere og klassifisere såret basert på en klinisk evaluering av sårets omfang og dybde samt eventuelle infeksjoner, og dette avgjør typen og graden av behandlingen2, 3. Graden av iskemi for pasienter med diabetiske fotsår vurderes med målinger av ankel/arm-indeks (AAI) og blodtrykk i tær (3) . Det finnes to enkle og effektive metoder for å teste den perifere nevropatien:
10 g monofilament til å teste den sensoriske nevropatien. Bør brukes på flere steder langs fotsålen.
Stemmegaffel standard 128 Hz brukes til å teste evnen til å kjenne vibrasjoner. Biotesiometer er et apparat som også vurderer oppfatningen av vibrasjoner (4).
Etter debridering bør det diabetiske fotsåret holdes rent og fuktig, men uten sårvæske. Bandasje bør velges ut fra sårets kjennetegn, som mengden sårvæske eller dødt vev. Antimikrobielle bandasjer kan brukes for å forhindre infeksjon.
Ved bruk av bandasje som opprettholder et naturlig fuktig sårmiljø, vil det oppstå en naturlig prosess kalt autolytisk debridering, som bløter opp og fjerner dødt vev. Bandasjer som tilfører fuktighet må ikke brukes, da det kan forårsake maserasjon. Det anbefales heller ikke å bruke hydrokolloide bandasjer ved iskemi og/eller gangren (6, 7).
Effektiv fotbehandling bør utføres i samarbeid med pasient, pårørende og helsepersonell. Det er viktig å lære pasientene riktig fotbehandling samt sikre regelmessige undersøkelser for å forhindre sårdannelse.
Mepilex – effektiv håndtering av sårvæske
Mepilex XT – håndterer mer sårvæske enn andre skumbandasjer
Mepilex Border Flex – til bruk på en rekke væskende kroniske og akutte sår
Veiledningshefte for diabetespasienter
Mölnlycke har utarbeidet et veiledningshefte for diabetespasienter. Her finnes informasjon og råd om hvordan ta vare på føttene. Heftet er nedlastbart fra nett.
Last ned veiledningshefte for diabetespasienter