Derfor skal du bruke papir og ikke lufttørker

Visste du at hemmeligheten med god håndhygiene er å tørke hendene? Bakterier elsker fuktige og varme hender, siden de har optimale betingelser for å formere seg. De formerer seg raskere på våte hender enn tørre - derfor er det å tørke hendene en svært viktig del av den daglige hygienen.

Lufttørk eller papir

En studie gjennomført i 2016 konkluderte med at papirhåndklær for engangsbruk gir best mulig håndhygiene, og den største reduksjonen av virusoverføring på toalettrom. Høytrykksluft etterlater i gjennomsnitt 28 ganger flere viruspartikler enn papirhåndklær, og varmluftstørker etterlater mer enn 200 ganger flere viruspartikler enn papirhåndklær.

Det er gjerne mer tidkrevene å tørke hendene med lufttørker, i motsetning til papir - samtidig som hendene kan bli forurenset i tørkeprosessen. Med kun en person som kan bruke lufttørkeren om gangen, kan det oppstå kø på tidspunkter med stor belastning. Ved rushtid betjener en papirdispenser flere brukere raskere enn en lufttørker. Det synes som om varmluftstørkere skaper turbulens og kan spre mikroorganismer til omgivelsene. Selv om det kan virke som om lufttørker trenger minimalt med service, må det likevel rengjøres jevnlig for å holdes ren, på grunn av rester fra skitne hender som ender opp i tørkeren.

Papirhåndtørk møter kravene til de mest hygienekritiske toalettrom. Siden papiret bare brukes en gang og berøres kun av den som bruker det, reduseres risikoen for videreføring av smittsomme bakterier.

Papirhåndtørk trenger påfylling, men de er bestandig rene, siden de holdes beskyttet frem til de berøres av brukeren.

NRK gjennomførte et eksperiment med hånd- og lufttørk, hvor alle testdeltakerne fikk en krem på hendene som skulle simulere bakterier. Deretter vasket alle hendene i 3 sekunder, slik at resultatet skulle være uavhengig av selve håndvasken. Selv med dårlig håndvask var det mange rene hender hos testdeltakerne som hadde tørket hendene med papir. Konklusjonen: de som hadde tørket hendene med papir hadde renere hender og mindre bakterier på hendene, enn testdeltakerne som hadde brukt lufttørker. Se hele eksperimentet til NRK her.

Folkehelseinstituttet anbefaler, via Nasjonal Veileder for håndhygiene, papirhåndtørk av høy kvalitet for optimal håndhygiene. En papirdispenser beskytter håndtørkepapiret og hvert håndtørk er nytt.

Vi i Norengros ønsker at våre kunder skal bruke papirtørk. Ved et toalettbesøk har man også behov for å pusse nesen, fjerne flekker, vaske og tørke ansiktet, eller bruke papir som hygienebeskyttelse mot bakterier på kran og dør. Papirtørk er et miljøvennlig alternativ. Kostnadene er lette å forutse og vi har gode miljømerkede papirtørk.

 

Les også: Hvilke bakterier deler du pult med?

Les også: Tips til god håndhygiene

Les også: Miljøvennlige tørkesystemer

 

Kilder: ETS 2016, Tork, Folkehelseinstituttet

Bli kunde

Blekk og tonerguide