Vedlikehold av madrasser
Madrasser varer ikke evig! Madrasser som utsettes for langvarig kompresjon og fuktighet mister etter hvert sine egenskaper. Sammenhengen mellom skadet, forurenset madrass og utbrudd av bakterielle infeksjoner har vært dokumentert i flere rapporter.
Sårbarhet og risiko
Det kan være flere årsaker til at bakterier kommer seg inn i helsemadrassen. Polyuretanbelegget (PU-dekselet) som madrassen ligger i er utformet for å holde blod, urin og andre kroppsvæsker vekk fra skumkjernen, men polyuretan har sine begrensninger.
Kombinasjonen av kroppsvæsker og fett kan forårsake hydrolyse, en kjemisk prosess som fører til at molekylene i polyuretanet brytes ned og gir bakteriene tilgang til skumkjernen.
Det beskyttende laget er også sårbart for en del vanlige rengjøringsprodukter som ofte er i bruk i helsevesenet. Klor, desinfeksjonssprit og vindusrens kan ødelegge det beskyttende laget i PU-dekselet. Polyuretan hindrer heller ikke væske i å trenge inn gjennom sømmer, glidelåser, riper eller rifter.
Alle disse scenariene hvor bakterier penetrerer PU-dekselet er samlet under betegnelsen “strike-through”, det er påvist at bakterier kan overleve opptil 206 dager i en madrass (Journal of Applied Microbiology, bind 99, 09.05).
Gode kontrollrutiner
For å sikre at dine madrasser beholder sine egenskaper og forblir klinisk effektive anbefales det å sjekke tilstanden med jevne mellomrom - hver 6. - 12. måned avhengig av bruk. Madrasskontroll bør ha fokus på følgende:
- Kvaliteten på underlaget pasientene skal ligge på.
- Påse at madrassen ikke kan være en smittekilde.
- Kontrollere om madrassen fortsatt har en trykkavlastende effekt.
Ressurser
For å hjelpe deg har vi laget en veiledning til kontrollrutiner av madrasser. Last ned veiledningen her.
God madrasshygiene er viktig når det kommer til forebygging av trykksår. Her kan du lese mer om det. Vårt screeningverktøy for forebygging av trykksår være til god hjelp ved inntak av pasienter, dokumentet kan lastes ned her.
Spørsmål om madrassvedlikehold eller trykksårforebygging?
Ta kontakt med en fagkonsulent i ditt distrikt!