Eksempler på god praksis for fargestyring
Fargebehandling etter bruk
Velg én farge for utstyr og rekvisita som kommer i kontakt med mat- og matkontaktflater, og en annen farge for utstyr og rekvisita som ikke gjør det. Velg i tillegg en bestemt farge for rengjøring av avløp.
Det er ingen spesifikke regler eller forskrifter om hvilke farger som må brukes på bestemte steder i matproduksjon. For å øke mattryggheten anbefaler vi å velge en farge som står i klar kontrast til maten du produserer.
Fargestyring etter prosess
Dette er spesielt viktig i matproduksjon, hvor disse trinnene må holdes adskilt for å unngå krysskontaminering.
I kjøttforedlingsanlegg og på kjøkken, for eksempel, brukes fargekoder ofte for å skille mellom rått kjøtt og kokt kjøtt, eller mellom delvis tilberedt eller rå mat og ferdige produkter.
Fargestyring etter sone
Angi farger for de forskjellige sonene for å skille tilbehør og utstyr som hører til sonene. Dette kan løse mange problemer – fra å forhindre kontaminering til riktig organisering og oppbevaring – og det hjelper ansatte til å ta ansvar for utstyret i arbeidssonen deres.
Tips og triks for effektiv implementering av fargestyring
- Bruk kontrastfarger
- Bruk fargekombinasjoner som passer for fargeblinde
- Unngå kompliserte fargekombinasjoner
- Gjør det enkelt – begrens antall farger så mye som mulig
- Sørg for at fargene gir mening – velg farger som er logisk assosiert med en bestemt sone eller matvare.
- Bruk skilting for å tydeliggjøre
- Velg farger som passer alle dine rengjørings- og mathåndteringsbehov
- Match fargen på rekvisitter og oppbevaringssted
- Gjennomfør planen
- Lag en vedlikeholdsplan for fargestyringen
Det er lett å komme i gang
Vi hjelper deg alltid gjerne med råd og veiledning. For å gjøre det enklere for deg å implementere fargestyring anbefaler vi en serie fargekodet rengjøringsutstyr, mathåndtering- og oppbevaringsløsninger fra Vikan. Alt utstyr leveres med dokumentasjon, inkludert tekniske spesifikasjoner og en EU-samsvarserklæring for matkontakt der det er aktuelt.
Hygieniske soneinndeling
Sammen med vår leverandør Vikan tilbyr vi våre kunder en gratis og konfidensiell tjeneste for utvikling av fargestyring i selskapet. Vi kaller det en fargestyringsgjennomgang.
Dette innebærer en omfattende gjennomgang av din virksomhet, hvor hygieneutfordringer identifiseres og håndteres. Dette inkluderer en fargestyringsplan, optimalisering av rengjøringspraksis og en gjennomgang av rengjøringsutstyr og -rekvisita til mathåndtering.
En fargestyringsgjennomgang kan sikre at utstyret til renhold og mathåndtering, samt prosedyrer, til enhver tid oppfyller gjeldende krav, slik at bedriften kan bestå alle hygienekontroller.