Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Sodexo reduserte matsvinnet med miljøvennlig matemballasjeSodexo reduserte matsvinnet med miljøvennlig matemballasje

Sodexo reduserte matsvinnet med miljøvennlig matemballasje

Hvert år kaster nordmenn 300 000 tonn mat som kunne ha vært spist, og mye av den stammer fra restauranter, hoteller, cateringselskaper og andre aktører med et høyt matinnkjøp. Det vil serviceselskapet Sodexo gjøre noe med. I personalrestauranten på DNBs hovedkontor i Bjørvika lanserte de i 2017 et miljøkonsept kalt «Overskuddsmat», som reduserer matavfallet med hele to tonn i året.

Nytt miljøkonsept gir redusert matavfall – og fornøyde ansatte

Med over 3500 besøkende hver dag, sier det seg selv at DNBs kantine er noe litt utenom det vanlige – det er faktisk Norges største restaurant! Her finner du et moderne serveringskonsept med flere matboder, en kaffebar med egen barista og en kiosk. Ansatte og gjester kan i tillegg glede seg over blant annet en varm kjøttrett og en varm fiskerett – hver eneste dag. Dette stiller naturligvis store krav til planlegging og innkjøp.

For å slippe å kaste mat som ikke blir spist, har Sodexo i samarbeid med DNB utviklet konseptet «Overskuddsmat».

– Med 5000 ansatte er det helt naturlig at personalrestauranten vår har et stort utvalg. Det er mange ting å ta hensyn til, og logistikken må være god for at alt skal gå opp. De ansatte på kjøkkenet er veldig flinke når de kjøper inn mat, men uansett hvor godt man planlegger blir det er ofte litt mat til overs, sier Stephan Härdi, Food & Beverage Manager i DNB.

Kvalitetsmat til en rimelig pris

For å slippe å kaste mat som ikke blir spist, har Sodexo i samarbeid med DNB utviklet konseptet «Overskuddsmat». Det går ut på at de ansatte kan kjøpe dagens restemat til en billig penge og ta den med hjem til middag eller bruke den som overtidsmat.

Tiltaket har vært en stor suksess og ført til at DNB har redusert matavfallet med to tonn siden starten for et drøyt år siden. «Det synes vi er ganske bra!» sier Härdi.

– Matsvinn på grunn av overproduksjon er det verste vi ser, og noe vi må bli kvitt. For oss er det viktig at all maten spises opp, og at emballasjen kan gjenvinnes. Vi er et stort selskap som må ta ansvar hele veien og hjelpe kundene våre med å ta enkle valg, sier Christian Hallemyr, Development & Deployment i Sodexo.

Når kantinen stenger for dagen, sjekker de ansatte hvor mye mat som er til overs, og lager matbokser med overskuddsmaten i. Denne maten kan deretter DNBs ansatte kjøpe og ta med seg hjem.

Miljøvennlig emballasje

Emballasjen til overskuddsmaten er laget av et miljøvennlig og fornybart råstoff kalt bagasse. Bagasse er utvunnet av sukkerrør og kan kastes i matavfallet på vanlig måte – enda en bonus som kommer miljøet til gode.

Sodexo har hatt ansvaret for DNBs personalrestaurant i Bjørvika siden 2012. Hallemyr kan fortelle at resultatene de nå har oppnådd, ikke hadde vært mulig uten gode samarbeidspartnere.

For at vi skal nå målene våre om en bedre fremtid for alle, er vi avhengig av å spille på lag med kundene og samarbeidspartnerne våre. Vi jobber derfor med Norengros som totalleverandør, som leverer alt av forbruksvarer til oss – fra renholdsprodukter til emballasje.

– Better Tomorrow 2025 er Sodexos plan for bærekraftig utvikling. Det bygger på FNs bærekraftsmål som har forpliktelser som er målbare og konkrete. For at vi skal nå målene våre om en bedre fremtid for alle, er vi avhengig av å spille på lag med kundene og samarbeidspartnerne våre. Vi jobber derfor med Norengros som totalleverandør, som leverer alt av forbruksvarer til oss – fra renholdsprodukter til emballasje. For oss er det enkelt å forholde oss til noen som har alt.

For Norengros er Sodexo en stor og spennende kunde. Sodexo er frempå når det gjelder miljøet, og i likhet med Norengros ønsker de å ta et stort samfunnsansvar. Som Norges største leverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor, har vi i Norengros et samfunnsansvar og et kundeansvar til å finne de riktige produktene til kundene våre. For DNB Bjørvika har vi sammen med Sodexo derfor utviklet et miljøvennlig emballasjekonsept som et ledd i å redusere matavfallet.

Det nye tiltaket med overskuddsmat er populært blant de ansatte, som både smaker godt og er rimelig.

Tiltaket har vært en stor suksess og ført til at DNB har redusert matavfallet med to tonn siden starten for et drøyt år siden. «Det synes vi er ganske bra!» sier Härdi.

«Overskuddsmat» er bare ett av tiltakene Sodexo har iverksatt for å nå målet sitt om å redusere matavfallet med 50 prosent innen 2030 – et mål som er gode nyheter for både miljøet og forbrukerne.

Vikan fargekodede rengjøringsprodukter

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til matindustri – god lesing!