Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Traktor med henger foran drivhusTraktor med henger foran drivhus

I 2021 ble 425 tonn avfall gjort om til briketter

Det hele startet med et støvproblem. Spon og flis fra produksjonen hos Aarsland møbelfabrikk ble lagret i store siloer, men når dette skulle fraktes bort på hengere, fikk store deler av nærområdet til møbelfabrikken et støvlag de ikke hadde bedt om. Noe måtte gjøres, men hva?

Aarsland Møbelfabrikk ble etablert i 1922, og er i dag en av landets ledende leverandører av kvalitetsrike kontor- og skolemøbler. De har lokal produksjon på Vigrestad på Jæren. I dag er det fjerde generasjon som driver fabrikken.

– Vi hadde hørt om et dansk firma som pakket støvet sammen til briketter, og fant også ut at en større norsk parkettprodusent solgte treavfallet sitt på denne måten. Vi anså dette som en god løsning for å kvitte seg med grapset, ja for det er graps, på en miljøvennlig måte. Så sånn startet samarbeidet med «Agurken», forteller styreleder Martin Aarsland.

Person holder briketter

«Agurken» er Aase gartneri som ligger på Orre, to mil unna møbelfabrikken. Her produseres i underkant av ti prosent av den totale norske agurkproduksjonen. Hvert år vokser 850 tonn agurker frem ved hjelp av naturlig lys og oppvarming fra miljøvennlige energikilder, deriblant brikettene fra Aarsland. Samarbeidet har vart i mer enn 15 år, og i dag blir alt treavfall fra produksjonen på Vigrestad gjort om til briketter.

– Dette er en selvfølge i produksjonen vår i dag, sier daglig leder Erik Jonas Aarsland, som fortsatt husker hvordan han sammen med farfar Sigbjørn ble kvitt avkapp og tre fra produksjonen før i tiden. – Jeg tilbrakte mange timer ved sagen sammen med farfar. Vi saget opp til ved og bant det sammen. Så kjørte vi rundt og delte ut til eldre folk i nærområdet, sånn at de kunne bruke det til brensel. Selv om det er et godt minne, er dagens løsning bedre for miljøet, sier Erik Jonas. – Miljøvennlig oppvarming av veksthusene gjør at det ikke brukes ikke-fornybare energikilder, som gass eller olje. Det gir en god følelse å kunne bidra til dette.

Traktor foran drivhus
Agurkplanter i drivhus
Lastebil dumper briketter i lagerhus