Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Arbeidsplass med kontorlampe og MacArbeidsplass med kontorlampe og Mac

Få en bedre arbeidsdag med riktig belysning

Riktig belysning på arbeidsplassen er viktig. 1 av 3 som jobber på kontor sliter med hodepine, som ofte kan relateres til for mye lys, blending og statisk lys.

Arbeidsplassbelysning er viktigere enn de fleste tror

At lys er er en nødvendighet er alle enige om, men visste du at det finnes flere grunner til å ha godt lys rundt seg? Riktig belysning på arbeidsplassen er viktig, da det har innvirkning på ditt arbeidsmiljø, din prestasjon og egen velvære. "Kontorsykdommer" som stress, hodepine, svie i øyne, vond nakke og lignende kan være prisen du må betale for feil belysning. Årsaken til dette er at kroppen kompenserer for dårlig belysning – man sitter feil og tilegner seg usunne arbeidsstillinger for å se bra.

God lysergonomi er rett og slett individuell lysstyring og variasjon. At hver enkelt ansatt selv kan justere lyset på sin arbeidsplass. Den rette belysningen ved arbeidsplassen gir glade kollegaer.

Blending – vanligste belysningsproblemet på mange arbeidsplasser

I følge Arbeidstilsynet er blending det største og vanligste belysningsproblemet på mange arbeidsplasser. Det er fire hovedtyper blending du bør forsøke å unngå:

  1. Direkte blending fra vindu og lysarmatur
  2. Refleksblending; indirekte blending via blanke flater som pc-skjermen, arbeidsbord, vinduer, plakater eller bilder på veggen.
  3. Kontrastblending kan oppstå dersom blikket flyttes mellom mørke og lyse flater, og forskjellen mellom dem er svært stor.
  4. Overgangsblending skyldes at øyet blir utsatt for plutselige forandringer i belysning, som for eksempel når man går fra rom med sterk belysning til rom med svak belysning.

Unngå reflekser

Asymmetrisk arbeidslys er spesielt anbefalt til deg som arbeider mye foran pc-skjermen. Når lyset faller i en skrå vinkel på arbeidsflaten sikrer du jevnt lysnivå ved hjelp av det avanserte reflektorsystemet. Du unngår dermed reflekser og blendinger.

Alle bør ha en ergonomisk justerbar skrivebordslampe

Mengden lys man trenger endres med alderen. Visste du at en 60-åring trenger 5-6 ganger så mye lys som en 20-åring? Derfor er det viktig å kunne tilpasse lysforholdene til hver enkelt ansatt. En av utfordringene med kontorbelysning er at pc-skjermen har best kontrast i ca. 300 lux (mål for belysningsstyrke og uttrykker hvor mye lys som treffer en flate), mens trivselslyset for å lese godt ligger mellom 600 og 1200 lux.

Denne oppgaven løser en ergonomisk skrivebordslampe. Den personlige arbeidslampen er en viktig faktor for å oppnå et godt arbeidsmiljø. I tillegg gir den variasjon i lyset for hver enkelt ansatt, som er godt for øyets 6 muskler. Man får større mulighet for individuell lysstyring og rett og slett en bedre dag på jobb! I tillegg blir det mulig å redusere allmennbelysningen i rommet betraktelig.

Norengros kan tilby fagkompetanse og en uforpliktende lysbefaring.

Mennesker i kontorlokale

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler om kontorarbeidsplassen – god lesing!