Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Nilfisk SC50 Liberty i Skien kommuneNilfisk SC50 Liberty i Skien kommune

Disse stedene er perfekte for robot-renholdere

Når Skien kommunes seks idrettshaller vaskes, er det roboter som tar store deler av jobben. Det betyr ikke at renholderne nå er overflødige - snarere tvert imot.

– Det er alltid litt skepsis når det blir endringer, men renholderne i kommunen ble veldig begeistret for robotene når de fikk prøvd dem skikkelig, sier Irene Moen Jørgensen, som er fagleder for renhold i Skien kommune.

Det er nemlig ikke slik at robotene erstatter renholderne som har ansvaret for idrettshallene til kommunen. I stedet betyr innkjøpet av robotene at stillingen deres har endret seg – til det positive.

Men først: Hvem passer en slik robot for?

– Egentlig passer den alle som må rengjøre store arealer, som flyplasser, kjøpesentre, store kontorbygg og som her i Lunde idrettshall, sier Merete Oterholt. Hun er salgsleder i Norengros Erik Tanche Nilssen, som er leverandøren av robotene til Skien kommune.

Samtidig som Merete forteller om egenskapene til roboten, gjør Stian sin entre i idrettshallen.

Stian er ikke en av renholdspersonalet i idrettshallen, men en rengjøringsrobot fra Nilfisk, som er kalt opp etter han som ledet prosjektet da hallen ble bygget. Med stor presisjon kjører Stian over gulvet i den nybygde hallen, og rundt en time senere er det skinnende rent. Ingen overflater er oversett, som kan skje når en person vasker med mopp.

Skryt fra renholderne

I tillegg er maskinens kraft langt større enn hva som er fysisk mulig for et menneske med mopp i hendene.

– Jeg har spurt renholderne om tilbakemelding, og de er veldig positive. Mindre belastning for kroppen, lavere stressnivå, mer effektivitet og bedre tid til andre oppgaver er gjengangere, sier Irene.

– Stian er min bestevenn. På jobben, da! sier Mayuree Yasri, en av renholderne i idrettshallen.

I Lunde idrettshall bruker Skien kommune en SC-50 modell fra Nilfisk. Den er veldig enkel å bruke, og gjør rengjøringen av den store hallen svært effektiv.

Nilfisk SC50Nilfisk SC50

Enkel å bruke

Irene sier de som jobber med renhold i kommunen synes det er veldig morsomt at arbeidsplassen deres har blitt mer digital, og at det bidrar til at yrket får høyere status.

– Robotene er også veldig enkle å programmere. Det er bare å skanne en QR-kode som har kartlagt de ulike flatene i bygget. Da vasker roboten, mens renholderne kan fokusere på andre, like viktige oppgaver. Det inkluderer for eksempel rengjøring av kontaktflater i bygget.

Det er ekstremt viktig i en periode med høy smitterisiko siden idrettshallen benyttes av Lunde barneskole, som har rundt 400 elever.

– Roboten kan snu på sin egen akse, så den kommer til på små arealer. Den har også sensorer som sier ifra hvis noe eller noen kommer i veien, så den er ingen fare for omgivelsene, sier Irene videre.

Renholdsroboten kan enten vaske store områder helt på egen hånd, eller styres av en renholder som her.

Nilfisk SC50Nilfisk SC50

Finner løsningene for kunden

Totalt har kommunen kjøpt seks roboter fra Norengros som skal brukes i kommunens idrettshaller, og Irene forteller at hjelpen de har fått underveis har vært uvurderlig.

– Vi har jobbet veldig tett sammen, og når denne hallen skulle bygges ville vi ha det beste, nyeste og mest effektive. Da vi fikk en demonstrasjon av SC 50-modellen fra Nilfisk, falt vi for den. Når vi har et behov er Norengros veldig gode til å finne løsningene, sier hun.

– Det er veldig godt å høre, sier Merete, som forteller at Norengros legger mye stolthet i å finne de løsningene som passer for hver enkelt kunde. Når det er snakk om store prosjekter, som her, tar vi også ofte med produsenten. Da får kunden så god og relevant informasjon som mulig.

Irene sier det var veldig verdifullt i dette tilfellet, og at de ansatte har fått meget god opplæring av produsenten.

– Vi føler oss veldig godt ivaretatt, og opplæringen gjør at renholderne er veldig komfortable med å bruke robotene, avslutter Irene.

NILFISK-Liberty-SC50-reception

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til renholdsbransjen – god lesing!