Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Kokk som tørker av kjøkkenbenkKokk som tørker av kjøkkenbenk

En god renholdsplan sikrer kvalitet og kontinuitet i renholdet

Når det er flere som deler på renholdsoppgavene, kan det være utfordrende å etablere faste, gode rutiner og sikre at disse blir fulgt. En god renholdsplan er løsningen, ifølge Hans-Marius Olsen, salgskonsulent i Norengros med fagbrev som renholdsoperatør.

Gjør det enkelt å følge renholdsrutiner

I HORECA-bransjen er det særlig viktig å gjennomføre både daglig og periodisk renhold og etablere effektive rutiner som sikrer god mathygiene i produksjonsområdet. Selv om de fleste bedrifter allerede er gode på dette, blir Hans Marius ofte kontaktet av store og små bedrifter som ønsker hjelp til å sette opp en renholdsplan.

– Noen ønsker å ha en renholdsplan for å kunne dokumentere rutinene rundt renhold. Andre vil sikre at alle ansatte, enten de er nyansatte eller erfarne, har klare retningslinjer å forholde seg til, sier Hans-Marius.

Kjøkkenbenker er et område hvor det er viktig å rengjøre nøye både i løpet av og på slutten av arbeidsdagen. Her kan en renholdsplan gjøre det enklere for de ansatte å følge renholdsrutinene og sikre at alle er samkjørte.

Eliminerer feildosering av rengjøringsmidler

Renholdsplanen fra Norengros består av en mal som er enkel å tilpasse helt til hver enkelt bedrift. Planen inneholder bilder av aktuelle kjemikalier som brukes til renholdet med tilhørende varenummer, slik at bestilling av nye varer går enkelt og greit for seg – uten fare for feilbestilling.

Renholdsplanen indikerer også bruksområde for de ulike rengjøringsmidlene, samt dosering.

– Det er ekstremt viktig med riktig dosering, understreker Hans-Marius. Både for mye og for lite blir feil. Har du for lite, blir ikke rengjøringen optimal, og du risikerer at smuss og bakterier ligger igjen. Overdosering vil resultere i rester av rengjøringsmidler på overflatene, noe som kan skape skjolder.

En renholdsplan gjør det enkelt å dosere riktig. Den indikerer også om rengjøringsmidlene er alkaliske og om man behøver verneutstyr. Samtidig gir den full oversikt over bruksområder for de ulike kjemikaliene, doseringsveiledning, hvordan de skal brukes – og hvor ofte.

Eksempel på en renholdsplan

En renholdsplan sikrer god kvalitet på renholdet

På små kjøkken hvor det jobber kun 2-3 personer, er det ikke et formelt krav å ha renholdsplan. Mange ønsker imidlertid å ha dette på plass likevel, både for å tydeliggjøre oppgavene for seg selv og de ansatte, og for å kunne sjekke opp mot rutiner i en internkontroll.

– Det er ikke alle som er like gode på å sette opp en plan i Excel, og da er vi en støttespiller som kan hjelpe med dette. Vi ser at kundene våre setter pris på veiledningen og renholdsplanene de får fra oss. Med flere dyktige leverandører å spille på har vi mange å ta av for å gi oss gode svar på spørsmål fra kundene våre, forsikrer Hans-Marius og legger til: – Det er bare å ta kontakt med din lokale Norengros representant!

NILFISK-Liberty-SC50-reception

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til renholdsbransjen – god lesing!