Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Aker Solutions på StordAker Solutions på Stord

Fjernet skoovertrekk med ny matte i inngangspartiet

Aker Solutions på Stord hadde tidligere et stort forbruk av skoovertrekk i plast, noe som både forsøplet og skapte irritasjon. I 2019 fikk de levert 118.000 «blåsokker» i plast. Nå er tallet null. Løsningen på problemet ble en helt spesiell dørmatte.

- Disse mattene er utrolige smarte. De forenkler renhold og kan egentlig brukes overalt der det er stor trafikk. Om det så er butikker, hotell og skoler, sier Trond Reigstad, salgskonsulent i Norengros.

Eller store industrianlegg, som er tilfellet med Aker Solutions på Stord. Der hadde de nemlig sett seg lei på at skoovertrekk i plast, eller såkalte «blåsokker», endte opp på steder de ikke skulle.

Både vi og renholderne er veldig fornøyde. Nå er mattene montert i nesten alle bygninger der vi ønsker å ha dem, og det er en helt ny hverdag uten de blå skoovertrekkene, sier Anne Brith.

– Ikke alle ble lagt sammen med plastavfallet, og siden vi ligger rett ved sjøen hendte det at de havnet i vannet. Det var et stort problem og noe vi ønsket å ta tak i siden plast på avveie er så skadelig for miljøet, forteller Anne Brith Husevik, som er lokasjonsansvarlig hos Aker Solutions.

Skreddersydde løsninger

Hun sier selskapet satte seg som mål å slutte å bruke skoovertrekkene, men siden de hindrer skitt og smuss å spre seg i lokalene kunne ikke Aker Solutions bare fjerne dem over natten. Derfor spurte de Norengros om hjelp til å finne et alternativ. Vi har som mål å hjelpe kundene våre med å redusere forbruk av plast, nettopp fordi det ofte ender opp i naturen eller i havet.

– Vi har et stort antall produkter som er mer miljøvennlige alternativer og er veldig opptatte av å finne skreddersydde løsninger som dekker kundenes behov, sier Reigstad.

Anne Brith Husevik (t.v) og kollega Martin Rønning (t.h) var de som tok initiativ til at Aker Solutions på Stord skulle kutte ut bruken av skoovertrekk i plast.

Aker Solutions på Stord hadde tidligere et stort forbruk av skoovertrekk i plast - løsningen på problemet ble en helt spesiell dørmatte. Aker Solutions på Stord hadde tidligere et stort forbruk av skoovertrekk i plast - løsningen på problemet ble en helt spesiell dørmatte.

Helt ny hverdag

Tidlig i 2020 kom Norengros og demonstrerte dørmattene V-Mat fra Vileda. Etter å ha testet mattene skikkelig, ble det klart at Anne Brith og kollega Martin Lønning hadde funnet løsningen på problemet.

I 2019 fikk Aker Solutions levert rundt 118.000 «blåsokker» til Stord. Nå er tallet null.

Både vi og renholderne er veldig fornøyde. Nå er mattene montert i nesten alle bygninger der vi ønsker å ha dem, og det er en helt ny hverdag uten de blå skoovertrekkene, sier Anne Brith.

Mattene absorberer nemlig fukt og smuss fra sko, noe som har gjort at skoovertrekkene ikke lenger er nødvendig. Mattene er også designet på en måte som gjør at ingen sko setter seg fast, og de kan brukes i alle slags inngangspartier.

Har kuttet kostnadene

Selv om det selvfølgelig har vært en investering å skaffe seg mattene i mange bygninger på området, sier Anne Brith videre at det også medfører en stor besparelse. I 2019 fikk Aker Solutions levert rundt 118.000 «blåsokker» til Stord. Nå er tallet null.

– Det er utrolig fint at vi har klart det, for tidligere lå det «blåsokker» rundt i gangene. Og siden mange av de som går inn her bruker vernesko, gikk ofte skoovertrekkene i stykker etter noen få steg og måtte byttes ut, sier Anne Brith.

Veldig slitesterke

Trond fra Norengros sier Aker Solutions egentlig har slått tre fluer i en smekk ved å montere mattene.

  • De har gjort et godt miljøtiltak siden de har kuttet forbruket av plast og redusert forsøpling på området
  • Spart penger på sikt siden mattene er så slitesterke
  • Byttet har gjort jobben for renholderne på anlegget enklere

– Mattene er utrolig enkle å rengjøre. Det er bare å ta med ut og spyle dem. Den settes sammen av moduler, og de kan byttes ut enkeltvis ved behov.

Hva skjedde med alle de blå skoovertrekkene som Aker Solutions allerede hadde på lager?

Anne Brith sier hun aller helst ikke vil se dem noe sted, men siden de allerede var kjøpt inn ville det ikke vært veldig miljøvennlig og bare kaste dem.

– Derfor ga vi dem til Stord kommunes hjemmehjelpstjeneste, som bruker dem når de reiser ut i private hjem, avslutter Anne Brith.