Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Ida Fordal Larsen og Esben Myhre i Norengros Palett er eksperter på kontormøblerIda Fordal Larsen og Esben Myhre i Norengros Palett er eksperter på kontormøbler

Fremtidens kontortrender

Hjemmekontor er og har vært normen for svært mange den siste tiden. Våre fagspesialister har sett i spåskula og kommer med sine betraktninger rundt fremtidens kontortrender.

– Pandemien har vist at det er fullt mulig å jobbe veldig effektivt på hjemmekontor, men det er også viktig å opprettholde de kollegiale relasjonene og beholde en link til arbeidsplassen. Fleksbilitet er nøkkelordet, sier Esben Myhre, som er ekspert på kontormøbler i Norengros Palett.

Tror dette blir mer sjeldent

Og er det én ting Esben tror blir vanlig nå som bedrifter får flere ansatte på kontoret, så er det at faste plasser kommer til å bli mer sjeldent.

– Jeg tror det blir vanlig å møblere for at opptil 60 til 70 prosent av arbeidsstyrken kan være på kontoret. Det blir både mer kostnadseffektivt for bedriftene, samtidig som det tillater større fleksibilitet for de ansatte.

For flere norske bedrifter handler det derfor om å finne løsningen som passer for dem og deres ansatte. Vi legger svært mye stolthet i å være gode rådgivere for kundene.

– Det har alltid vært mitt mantra at kundene står i sentrum. Når jeg har kartlagt deres behov, får kunden anbefalinger basert på det jeg mener akkurat de trenger, forteller Esben.

Esbens tips til kontoret

Tenk ergonomi

– Med free seating stilles det høyere krav til at arbeidsstasjonene er fleksible. Siden flere personer bruker samme plass, må de også ha mulighet til å justere høyden på kontorpultene som passer dem.

Esben legger til at ergonomiske arbeidsredskap som en Rollermouse kan bidra til mer komfort for de ansatte og også lavere sykefravær. 

– Jeg har selv hatt «musearm», men det var en åpenbaring da jeg byttet til Rollermouse. Da er musen foran tastaturet, noe som er mye mer naturlig enn å ha den ved siden av. Det er helt utrolig hvor stor forskjellen er, sier han.

Lydisolerte pods gir fred og ro på jobb når man har behov for det.

Lydioslerte pods

Skjerming fra støy

Free seating og åpent kontorlandskap skaper et fleksibelt arbeidsmiljø, men det betyr også at det kan bli mer støy rundt ansatte. Det kan redusere effektivitet, spesielt de dagene man har arbeidsoppgaver som krever konsentrasjon over lang tid.

– Da er lydisolerte pods helt geniale. De har vifte så temperaturen kan justeres, og i tillegg kommer de fleste med hjul. Det betyr at de kan flyttes rundt der det er behov for dem. De kommer i ulike størrelser med plass fra en person til seks, og man kan også få dem fullt utstyrt med skjerm til videomøter.

Esben legger til at podsene kan utstyres med HEPA-filter, som fjerner tett opp mot 100% av bakterier og støv i luften.

Har lokalet riktig lys?

Det mange ikke tenker på er hvor viktig belysning på kontoret er for ergonomi. Dårlig kontorbelysning gjør oss slitne, fører til at vi sitter feil og gir såre øyne og hodepine.

– Lys er utrolig viktig. Dersom det ikke er skyggeeffekter på pulten, vil øyet aldri få hvile. Det kan sammenlignes med at man sitter på huk inntil en vegg. Uten bevegelse blir musklene ekstremt slitne. Det er det samme med øyet.

Esben sier videre at en kontorlampe på pulten vil hjelpe til med å skape behagelige kontraster for øyet. 

– Det første jeg gjør hver morgen, er å slå på kontorlampen min. Da blir det langt mer komfortabelt for øynene å jobbe.

Ekstra viktig

At de ansatte kommer tilbake til kontoret, betyr også at smittevern må tas på alvor. Selv om en stor andel av arbeidsstyrken er vaksinert mot COVID-19, bør bedrifter tilrettelegge for å hindre smittespredning.

– Det bør være flasker eller dispensere med hånddesinfeksjon lett synlig i kontorlokalene. Og siden mange bedrifter kommer til å benytte seg av free seating, er det ekstra viktig at det er gode rutiner for rengjøring av arbeidsstasjonene med overflatedesinfeksjon, sier Anette Grov. Hun jobber i butikken til Norengros Johs Olsen på Lørenskog, og har svært god oversikt over hva slags produkter som er gode å ha tilgjengelig i tiden som kommer.

– I tillegg kan arbeidsgivere også passe på å ha hurtigtester tilgjengelig dersom noen utvikler symptomer. Det er heller ikke alltid like lett å holde avstand, så for de situasjonene kan det også være greit at munnbind er lett å få tak i for de ansatte, avslutter Anette.

Mennesker i kontorlokale

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler om kontorarbeidsplassen – god lesing!