Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Forskjellige hepa-filtreForskjellige hepa-filtre

HEPA-filter – lungenes beste venn

HEPA er en forkortelse for High Efficiancy Particulate Air. Det er et anerkjent filtersystem som tilbyr fem filtreringsklasser fra EPA 10 til HEPA 14. Kategori 13 og 14 er i stand til å fange opp de mikroskopiske partiklene fra tobakksrøyk og husstøvmiddavføring – som er de utløsende faktorene for støvallergi – og filtrene sender den rensede luften tilbake til rommet enda renere enn før.

Filtre er ikke bare filtre, og noen partikler er så små at de går rett gjennom et mindre effektivt filter og sendes tilbake til rommet

HEPA-effektiviteten er blitt testet for å vise at HEPA 14 er i stand til å fange inn 99,995% av alle partikler. Kun fem partikler pr. liter luft er tilbake etter filtrering gjennom et HEPA 14. Til sammenligning: en liter luft på Sydpolen, som anses for å være en av de reneste miljøer på jord, inneholder så mange som 10.000 partikler.

Når og hvorfor skal HEPA-filter brukes?

Alle støvsugere avgir utblåsningsluft, som sendes gjennom et filter før det sendes tilbake i rommet som ren luft. Men filtre er ikke bare filtre, og noen partikler er så små at de går rett gjennom et mindre effektivt filter og sendes tilbake til rommet.

Vi kjenner det kanskje ikke – noen mennesker er mindre følsomme enn andre, men støvet er der og det er slett ikke sunt. Når man ser på de plager det kan gi, slik som astma, allergi, bronkitt, kols og i verste fall kreft, gir det god mening velge HEPA-filtre til forebygging av helseskader.

Hva er støv og hvorfor kan det være farlig?

Vi har våre egne beskyttende filtre i nesen, lunger og bronkier, som forhindrer oss i å puste inn for mye støv, men det er dessverre ikke nok. Vi trenger støvsugere ift hva vi skal støvsuge med ulike filtreringsgrader til å hjelpe oss.

Baker som elter deig

Kjenner du støvet ditt?

Når du skal finne riktig støvsuger, er det viktig å tenke over hva slags støv du skal støvsuge og hvor ofte du eksponeres for støvet. Helsefarlig støv kan deles inn i 3 kategorier etter potensiell helsefare:

Klasse H

  • Høyrisiko, de minste støvkornene. Kan for eksempel være kvartsstøv, hardtrestøv, muggsporer og asbest.
  • De minste korn og fiber, for eksempel kvartsstøv eller asbest kan trenge inn i lungevev og føre til alvorlige sykdommer som kols, steinstøvlunger og kreft.

Klasse M

  • Middels risiko, finkornet støv som for eksempel støv fra bartrær, platematerialer, betong og murstein.

Klasse L

  • Lavrisiko, grovkornet støv for eksempel fra husholdningsstøv, jord, mykt tre eller solide materialer.

Nilfisk tilbyr HEPA-filtre i alle klasser – herunder HEPA 14, som er den beste filtreringen på markedet.

Hvilke bransjer er spesielt utsatt for farlig støv?

Bygg og anlegg

Visste du at støv fra løvtrær er farlige enn fra nåltrær? Når det gjelder bygg og anlegg, må sikkerhetsforanstaltningene omfatte mer enn bare de mest åpenbare sårbare delene av kroppen. Hjelm og vernesko er generelt obligatorisk, men det er ikke bare hodet og føttene som er viktige. Lungene må også beskyttes og støvsugere bør betraktes som helt nødvendig, på linje med annet grunnleggende sikkerhetsutstyr.

Finstøv på arbeidsplassen kan utvikle astma og kols. Den sagflisen du ser som faller ned på gulvet, er så stor at den ikke er farlig. Det er finstøvet vi ikke ser som er farlig. 

Bakerier

Melstøv kan være både helsefarlig og eksplosivt. Mange bakeriansatte sliter med luftveissystemer og «bakerastma». Bakerastma er en type astma som oppstår hos bakere eller konditorer. Denne typen astma skyldes allergi mot mel, enzymer som brukes i bakeprosessen.

Støveksplosjoner er eksplosiv brann som kan oppstå når visse typer organiske stoffer i støvform blandes med luft. Mel, sukker, krydder, kull, og tre i støvform har skapt mange alvorlige eksplosjonsulykker i gruver, møller og siloer.

Se også: