Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Mann som jobber på PCMann som jobber på PC

Hva er en god ergonomisk arbeidsstasjon, og hvorfor er det viktig?

Det er viktig at vi bruker riktig ergonomisk utformet utstyr når vi jobber. Dette gjelder alle slags jobber, også de som jobber ved et skrivebord på kontoret eller mens de jobber hjemme. Bruk av feil utstyr, arbeid i feil posisjon og å forbli i en stilling for lenge gir skader.

Hva betyr ergonomisk design?

På arbeidsplassen er ergonomisk utstyr ment å øke folks evne til å arbeide effektivt, samtidig som det reduserer risikoen for skader.

En ergonomisk arbeidsstasjon bør være utformet for å passe til personen som bruker den. Det betyr at brukeren vil være i stand til å jobbe komfortabelt, det er enkelt opprettholde god holdning, og med minimal risiko for skade.

Godt ergonomisk kontorutstyr vil vanligvis være justerbart, slik at det kan modifiseres for å passe den spesifikke brukeren. Dette betyr at ingen trenger å jobbe ved et skrivebord som er ergonomisk designet for noen andre, noe som kan medføre belastningsskader. Disse skadene kan begynne som små smerter, men kan utvikle seg til mer alvorlige problemer hvis du fortsetter å jobbe med feil utstyr eller oppsett. For eksempel:

  • Øyebelastning / problemer med synet
  • Smerter eller nummenhet i hender og håndledd
  • Vondt i nakke, skuldre og rygg
  • Stive ledd
  • Andre muskel- og skjelettplager

Når du bruker riktig ergonomisk utstyr vil du ikke bare redusere risikoen for langvarige skader, men du vil også unngå tretthet. Dette vil hjelpe deg å holde fokus og fortsette å jobbe produktivt og effektivt hele dagen. Det er imidlertid viktig at du fortsatt tar jevnlige pauser fra skrivebordet ditt, selv når du arbeider med ergonomisk utstyr. Dette vil støtte kroppens behov for å endre posisjon, gi muskelgrupper en sjanse til å hvile og, like viktig, gi sinnet en mulighet til å hvile, slik at du kan komme tilbake uthvilt.

Kontorpult med PC-stativ

Hvordan kan ergonomi brukes der hvor du jobber?

Det finnes en rekke måter du kan innlemme ergonomisk design for å minimere risikoen for skader. Dette inkluderer hvordan du sitter, de spesifikke verktøyene du bruker, hvor disse verktøyene er plassert samt bordet du bruker.

Hev/Senk stativ for skrivebordet?

De vanligste arbeidsskadene er vanligvis knyttet til dårlig ergonomi og for lenge arbeid i én stilling, noe som medfører belastning på spesifikke muskelgrupper. For å bekjempe dette lar et hev/senk stativ deg veksle mellom å sitte og stå, slik at ingen muskelgruppe blir overarbeidet eller anstrengt. Vårt nye hev/senk stativ lar deg enkelt løfte eller senke til den høyden du trenger. Dette vil tillate deg å bytte posisjoner når du trenger det, uten å ta for mye tid når du justerer oppsettet. 

Kontorpult med PC-stativ

Et bærbart laptopstativ kan bidra til å heve laptopen eller nettbrettet slik at de er i riktig høyde. Leitz Ergo laptopstativ er justerbare, slik at du kan finne den perfekte høyden som passer dine behov.

Armene og håndleddene dine bør holdes i en behagelig stilling. En håndleddsstøtte ved tastaturet kan bidra til å gi støtte mens du skriver, og holde håndleddene i riktig vinkel. Du kan også bruke håndleddsstøtte for mus for å begrense belastningen.

Mennesker i kontorlokale

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler om kontorarbeidsplassen – god lesing!