Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Tastatur som blir vasket med en desinfeksjonsklutTastatur som blir vasket med en desinfeksjonsklut

Vet du hvilke bakterier du deler arbeidsplass med?

De fleste av oss er heldigvis omgitt av hyggelige kollegaer på arbeidsplassen, men kjenner du de litt mindre hyggelige "kollegaene" du deler arbeidsplass med?

Unngå smitte på arbeidsplassen

Bakterier trives godt på mange ting vi omgir oss med hver dag. Mobiltelefon, kaffetrakteren, knappen ved heisen, tastaturet ditt og dørhåndtaket til pauserommet kan være steder du pådrar deg smitte. Med influensasesongen rett rundt hjørnet kan det være greit å ta noen forhåndsregler for å unngå å bli smittet.

Sykdom som forkjølelse og influensa sprer seg gjennom dråpesmitte. Bakterier og virus formerer seg utrolig raskt – en bakterie kan bli til en million på tre og en halv time og overleve i opptil 72 timer. Det vil si at når du åpner døren til pauserommet kan bakteriene fra kollegaen din fortsatt være på dørhåndtaket.

Mitt inntrykk er at nordmenn er flinke på hygiene, men at det kan bli bedre. Jo flinkere man er med hygiene, jo mindre smitte og sykdom forekommer, sier smittevernrådgiver Tori Tollefsen ved Diakonhjemmet Sykehus.

En undersøkelse av Ipsos MMI på vegne av Antibac,fremkommer det at 41 prosent av befolkningen ikke tar forhåndsregler for å unngå smitte i løpet av forkjølelses- og influensasesongen.

Den hyppigste smittemåten er indirekte kontaktsmitte. I det offentlige rom er steder mennesker tar på og i spesielt utsatt, for eksempel et dørhåndtak hvor et Norovirus kan overleve i lang tid, sier Tollefsen.

Tastaturet er bakteriemagnet

I 2011 gjorde det svenske magasinet PC for Alla et eksperiment rundt bakterier på tastatur, hvor de sendte flere tastatur til testing ved Pegasus Lab. Resultatene de fikk var skremmende. Laboratoriet fant 33 000 bakterier per kvadratcentimeter – det er 265 ganger flere bakterier enn det som finnes på et gjennomsnittlig toalettsete! Det ble også funnet store mengder soppsporer på tastene.

Hvis nordmenn hadde vært enda flinkere med håndhygienen hadde det blitt mindre spredning av sykdomsfremkallende mikrober, sier Tollefsen.

Slik unngår du smitte

Det beste rådet for å unngå bakterier er enkelt – vask hendene! Ved å vaske hendene riktig i 15-20 sekunder forsvinner de fleste bakteriene. Å vaske hendene etter toalettbesøk er noe de fleste av oss gjør automatisk, men å vaske hendene etter å ha sittet ved datamaskinen burde kanskje være like vanlig?

Bruker du desinfeksjonskluter eller -spray på kontorplassen to dager på rad kan bakterienivået reduseres med 99,9 prosent. Vent imidlertid til desinfeksjonsmiddelet er tørket av seg selv, ikke tørk det vekk med en klut eller papir. Det finnes også egne desinfeksjonskluter for tastaturer og berøringsskjermer.


For å oppnå fullstendig renhet kan følgende trinn anbefales:

  • Håndvask
  • Jevnlig rengjøring og desinfeksjon
  • Antimikrobielle overflater
NILFISK-Liberty-SC50-reception

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til renholdsbransjen – god lesing!