Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Skuremaskin BDS43/Orbital C singeldiskSkuremaskin BDS43/Orbital C singeldisk

Insta 800 setter ny standard for renholdskvalitet og vedlikehold

Nye standarder for kvalitet på renholdet (INSTA 800) og nye typer gulv har gjort at rutinene for renhold og vedlikehold har endret seg betydelig de siste årene. Norengros’ dyktige fagkonsulenter hjelper deg gjerne med å velge riktig produkt og metode for å ta vare på gulvene dine på best mulig måte.

Nye og mer moderne typer gulv og nye forskrifter betyr nye rutiner for renhold. Salgskonsulent hos Norengros NB Engros, Hans Marius Olsen, har renhold som fagfelt og har svar på det meste som kundene lurer på.

Nye typer gulv skaper nye rutiner

– Tradisjonelt har sommeren vært tiden for vedlikehold av gulv. Linoleumsgulv og vinylgulv med behov for tidkrevende polish har gjort det nødvendig å få utført arbeidet utenom arbeidstid og i ferier.

Tidligere har normen vært å rengjøre gulv med oppskuring og sterke kjemikalier. Nå overtar mykvoks for polish og rengjøringskjemikalier. Den nye metoden er både enklere og mindre tidkrevende.

De nye gulvene i både linoleum og vinyl kan leveres med en PUR-hinne som vedlikeholdes ved at man legger på mykvoks eller bruker en highspeedmaskin.

– Nye gulv med PUR-hinne har som regel ikke behov for polish og kan vedlikeholdes fortløpende. Dette er helt i tråd med INSTA 800, som krever en jevn kvalitet på renholdet fremfor «skippertakene» som var vanlige før.

Flere fordeler med periodisk renhold

Det skjer stadig nye ting i markedet som gjør at man må legge om til nye rutiner. Kontinuerlig renhold og vedlikehold har flere fordeler, forsikrer Hans Marius.

– Med et fortløpende oversyn på gulvene får man behandlet dem etter hvert som de blir slitt. Særlig rom som er mye i bruk bør man være påpasselige med å vedlikeholde før de blir helt nedslitte.

Den nye standarden for renholdet krever også at rundvask skal gjøres jevnlig, og ikke bare en gang i året som tidligere har vært vanlig. Jevnlig vedlikehold er en fordel også for den som skal utføre rengjøringen av gulvet.

– Når det går lengre mellom hver gang man rengjør gulvene, vil renholderen få en tyngre jobb. Nedslitte gulv vil hindre moppen i å skli lett over gulvflaten og skitten får sette seg godt inn i porene på gulvet. Med et kontinuerlig vedlikehold unngår man dette.

Mindre behov for sterke kjemikalier

Tidligere har normen vært å rengjøre gulv med oppskuring og sterke kjemikalier. Nå overtar mykvoks for polish og rengjøringskjemikalier. Den nye metoden er både enklere og mindre tidkrevende.

– Mykvoks gir en hinne som beskytter gulvet. Skuremaskin med hvit pad masserer denne utover gulvet og sørger for at moppen sklir lett og at skitt ikke trenger ned i porene i gulvet.

For alle nye gulv som blir lagt, følger det med ett FDV produktdatablad. I dette står anbefalte metoder og kjemi for vedlikehold av typen belegg som er lagt. Disse anvisningene er det viktig å følge, så man ikke får problemer med garantien som gulvleverandøren har gitt på gulvet.

Mykvoks beskytter ikke gulvet mot riper, men gir en hinne som moppen glir lett på. Hinnen vil slites ned etter hvert og krever jevn tilføring av voks. Den speilblanke overflaten som var populær før, forsvinner mer og mer. Nå skal den naturlige strukturen i gulvet få komme frem, og dermed faller behovet for polish bort.

Norengros hjelper kundene å ta vare på gulvene

Samtidig som det er viktig at man følger anbefalingene på hvordan gulvet skal rengjøres, er det mange som er usikre på hvordan de tar vare på gulvet på best mulig måte. Norengros har mange fagkonsulenter med renhold som fagfelt, og bistår gjerne kundene med å velge riktige produkter og å følge riktig prosedyre.

– For alle nye gulv som blir lagt, følger det med ett FDV produktdatablad. I dette står anbefalte metoder og kjemi for vedlikehold av typen belegg som er lagt. Disse anvisningene er det viktig å følge, så man ikke får problemer med garantien som gulvleverandøren har gitt på gulvet.

Norengros har fagkunnskapen og alt av produkter som behøves for å vedlikeholde og rengjøre alle gulvtyper, enten du trenger voks, polish, pads eller maskiner.

– Vi har produktene og fagkunnskapen som trengs for å ta riktig valg til riktig gulv. Ta kontakt, så hjelper vi deg, forsikrer Hans Marius på vegne av seg og kollegaene i Norengros.

NILFISK-Liberty-SC50-reception

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til renholdsbransjen – god lesing!