Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Fabrikk med lysrør i taket

Lysstoffrør med kvikksølv fases ut - er bedriften din klar?

EU har i et nytt direktiv vedtatt å fase ut flere typer lysstoffrør og lyspærer som er vanlige å bruke både hjemme og på arbeidsplasser. Dette skyldes blant annet at disse inneholder kvikksølv, som er et svært helse- og miljøskadelig stoff. Heldigvis finnes det gode, kvikksølvfrie alternativer som hjelper deg å overholde lovverket – og redusere strømutgiftene.

Lysrørene og lyspærene som nå fases ut, såkalte fluoriserende lyskilder, er blant de mest vanlige vi bruker. Vi finner dem på kontorer og arbeidsplasser, på skoler, i vanlige husholdninger og i industrien. Følgende lysrør omfattes av det nye regelverket:

  • T2-lysrør (går ut av produksjon i februar 2023)
  • T12-lysrør (går ut av produksjon i februar 2023)
  • Kompaktlysrør (CFL) (går ut av produksjon i februar 2023)
  • T5-lysrør (går ut av produksjon i august 2023)
  • T8-lysrør (går ut av produksjon i august 2023)

Etter 23. februar og 23. august 2023 blir det altså forbudt for leverandører å produsere og importere lyskilder av disse typene innenfor EU/EØS. Det betyr at bedrifter og privatpersoner gjør lurt i å forberede seg på overgangen til kvikksølvfrie varianter som LED-lysrør og LED-pærer.

For store bedrifter som har ressursene til det, er det lurt å ta skrittet allerede nå og bytte ut alle fluoriserende lyskilder.

Bedrifter bør lage en plan

Aura Light, som er Norengros’ samarbeidspartner på lyskilder, tilbyr en rekke energieffektive belysningsløsninger som overholder det nye regelverket. De er i likhet med Norengros svært opptatt av bærekraft og har lang erfaring med å «ledifisere» bedrifter over hele landet.

– Overgangen til LED er for mange bedrifter ikke gjort i en fei. Ofte må armaturene byttes ut fordi de ikke passer sammen med LED-løsningene, noe som kan bli en tidkrevende og kostbar affære. Mange risikerer å drive i mørket hvis de ikke er på tå hev med tanke på det nye regelverket, sier regionssjef i Aura Light, Alexander Sagstad.

Med LED-lyskilder kan du redusere strømforbruket med opptil 60 prosent. Da sier det seg selv at strømregningene også vil bli vesentlig lavere. Samtidig er det er mye mer miljøvennlig.

Bedrifter har lov til å bruke allerede installerte fluoriserende lyskilder også etter at fristen utgår. De kan også kjøpe inn nye varer helt til lageret er tomt, men produksjonen vil altså stoppes. Alexander anbefaler derfor bedrifter som vet at de bruker fluoriserende lyskilder i lokalene sine, om å skaffe seg oversikt over ulike alternativer og lage en plan for veien fremover.

– For store bedrifter som har ressursene til det, er det lurt å ta skrittet allerede nå og bytte ut alle fluoriserende lyskilder. Driver man derimot en mindre bedrift med færre ressurser tilgjengelig, kan det i stedet være lurt å lage en fem- til tiårsplan hvor man gradvis går over til LED-løsninger.

– For bedrifter kan det være en god idé å sikre seg ved å handle inn et lager av produktene de bruker mest. På den måten kan de konsentrere seg om å gradvis bytte ut ett og ett armatur, slik at det ikke blir én stor utgift, men flere små, legger han til.

LED senker strømutgiftene

I dag finnes det energieffektive og holdbare alternativer med LED-teknologi som er kvikksølvfrie, har lengre levetid og fungerer like bra som eller enda bedre enn fluoriserende lyskilder.

– Med LED-lyskilder kan du redusere strømforbruket med opptil 60 prosent. Da sier det seg selv at strømregningene også vil bli vesentlig lavere. Samtidig er det er mye mer miljøvennlig, sier Alexander.

Takket være det gode samarbeidet med Aura Light kan Norengros hjelpe bedrifter med å oppgradere eksisterende belysningsløsninger til LED ved bruk av såkalte LED-retrofits, som direkte erstatter gamle lyskilder.

– Vet du at du har fluoriserende CFL-, T5- eller T8-lamper i kontorlokalene dine, bør du allerede nå ta kontakt med Norengros for å finne den beste løsningen for veien fremover, avslutter Alexander.

Kontakt Norengros i dag for å få mer informasjon om hvordan du kan fase ut lysrør med kvikksølv og oppgradere til mer miljøvennlige lyskilder. Vi hjelper deg med å velge de riktige produktene og er med deg gjennom hele prosessen, slik at bedriften din kan foreta en enkel og sikker overgang til LED-lysrør og LED-lyspærer.

Fabrikk med lysrør-belysningFabrikk med lysrør-belysning
Lysrør-belysningLysrør-belysning
Lysrør-belysningLysrør-belysning