Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Co-ex avfallssekk på grønn bakgrunn       Co-ex avfallssekk på grønn bakgrunn

Coex søppelsekker gir miljø- og kostnadsbesparelser

Siden 2016 har Norengros jobbet med å fase ut tradisjonelle avfallssekker og erstatte dem med avfallssekker som både er mer slitesterke, lettere og som sparer miljøet. Tallenes tale er klare – det lønner seg å tenke miljøvennlig!

Den lille, store forskjellen

Fra januar til mai i 2018 sparte Norengros hele 107 tonn plast sammenlignet med året før – kun ved å bytte ut våre gamle én-lags avfallssekker. Nøkkelen ligger i et nytt materiale, såkalt co-extrudert polyeten, også kalt co-ex – som gjør at de nye avfallssekkene våre både er tynnere, mer slitesterke og bedre for miljøet.

Tynnere sekker betyr at vi bruker mindre plast, og ettersom de både er tynnere og lettere transporterer vi mindre i vekt og mengde, og dermed reduserer også CO-2-utslippene.

Produktansvarlig for emballasje i Norengros, Rigmor Nilsen, forklarer hvorfor en søppelsekk ikke bare er en søppelsekk: – Tradisjonelle søppelsekker er laget av ett lag resirkulert polyetenplast. Det som skiller co-ex-sekker fra disse er en mer avansert produksjon, som gjør det mulig å produsere sekkene med tre tynne lag med polyeten. Det betyr at man faktisk kan gå ned i tykkelse, og sekken forblir like sterk. Faktisk tåler sekkene mer når de har flere lag, sammenlignet med tradisjonelle én-lags avfallssekker, og plasten kan strekkes litt mer før det går hull.

Dette gir en dobbel gevinst for miljøet; tynnere sekker betyr at vi bruker mindre plast, og ettersom de både er tynnere og lettere transporterer vi mindre i vekt og mengde, og dermed reduserer også CO-2-utslippene.

Man må tørre å satse på miljø

Som ved de fleste større endringer møtte Norengros en del skepsis ute i markedet da co-ex-sekkene først ble introdusert i 2016 – men for å skape endring må man tørre å satse. – For oss innebar det å stå i avgjørelsen om å bytte til co-ex, sier Rigmor.

Det har det gått over all forventning – kunden merker at co-ex-sekkene holder like godt, i tillegg til at de veier mye mindre – og ikke minst, er de konkurransedyktige på pris!

– For å finne ut hvor slitesterk en avfallssekk er, har man tidligere kun sett på tykkelsen til sekken. På grunn av at co-ex-sekkene er tynnere enn tradisjonelle avfallssekker, merket vi at noen kunder var usikre da vi først lanserte produktet. Men vi har hatt stor tro på produktet fra starten, og enkelte av avdelingene våre har rett og slett faset ut den gamle typen sekker fullstendig. Og det har det gått over all forventning – kunden merker at co-ex-sekkene holder like godt, i tillegg til at de veier mye mindre – og ikke minst, er de konkurransedyktige på pris!, sier Rigmor.

Vi samarbeider med de beste

Alle i Norengros tenker bærekraft og miljø hver eneste dag, uansett avdeling og arbeidsoppgaver. Men fordi Norengros ikke produserer noe selv, er det svært viktig med gode samarbeidspartnere som tenker miljøvennlig, og som stadig utvikler nye, miljøvennlige produkter.

– Det er viktig for oss at alle våre leverandører ikke bare har de samme kravene til kvalitet som oss, men at de også har en miljøprofil vi selv kan stå inne for. Produsenten av co-ex-sekkene holder til i Sverige – så det er også en kortreist avfallssekk!, avslutter Rigmor.

Ved å ha tett kontakt med leverandørene sikrer Norengros også at alle selgerne har god produktkunnskap, og er i stand til å svare på spørsmålene kundene måtte ha, enten det gjelder usikkerhet om nye produkter eller andre spørsmål til hvordan de kan velge mer miljøvennlig.

Granberg hansker i industrimiljø

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til industri – god lesing!