Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Havila kystruten på sjøenHavila kystruten på sjøen

Havila Kystruten – verdens første cruiseskip på batteri og naturgass

Havila Kystruten har Norges mest miljøvennlige skip og setter dermed standarden for fremtidens cruise. Da rederiet Havila satte seg som mål å få til dette, ønsket de seg norske leverandører som også kunne møte deres strenge krav til bærekraft. Valget falt på Norengros, som tidlig ble med i prosessen.

Havila Kystruten har Norges mest miljøvennlige skip og setter dermed standarden for fremtidens cruise.

Da rederiet Havila satte seg som mål å få til dette, ønsket de seg norske leverandører som også kunne møte deres strenge krav til bærekraft. Valget falt på Norengros, som tidlig ble med i prosessen.

Da Havila skulle sette i gang prosjektet med å lage et Norgescruise med minimalt klimaavtrykk, ønsket de primært å innlede et samarbeid med færrest mulig leverandører. Ole Christian Sivertstøl i Havila Kystruten forteller om samarbeidet med Norengros:

– Sammen med Jeanette og teamet hennes i Norengros har vi sett på de beste løsningene som oppfyller de strenge kravene vi har satt til bærekraft og produktene vi benytter om bord på skipene våre.

For Havila var det avgjørende at Norengros kunne levere på mange ulike områder – og med miljøet i fokus.

Havila Kystruten trengte en samarbeidspartner de kunne stole på, og som hele tiden kunne være med dem på veien mot stadig mer miljøvennlig drift. Jeanette Midthjell fra Norengros var hele tiden tilgjengelig på telefon både tidlig og sent i oppstartsfasen, som var akkurat det Havila trengte i den perioden.

– Det er et samarbeid fylt av gjensidig tillit og respekt. Det er det som gjør at vi klarer å komme videre og finne gode løsninger, forteller Jeanette.

Miljøvennlig i alle ledd

Passasjerskipene, som alle er drevet på batteri eller naturgass, gir folk muligheten til å oppleve det eventyrlige landskapet mellom Kirkenes og Bergen – uten å ha dårlig samvittighet for miljøet. Skipene er nemlig utstyrt med verdens største batteripakke, som gjør det mulig å seile helt utslippsfritt i fire timer, med strøm hentet fra vannkraft. Dette er særlig viktig når man skal seile gjennom sårbare landskap som Geirangerfjorden.

Bærekraftsperspektivet har vært med i alle valg. Enten det var valg av profilartikler eller utstyr til kjøkken, renhold, møbler eller kildesortering, hadde bærekraft alltid førsteprioritet.

Når batteriene går tomme, skifter de til naturgass. Naturgassen skal gradvis byttes ut med biogass, og senere også hydrogen når det blir godkjent for kommersiell seiling. Havila har bærekraft som førsteprioritet i alt de gjør, så de sier seg ikke fornøyde med kun lave utslipp fra skipene sine. I samarbeid med Norengros har Havila tatt miljøvennlige skritt i alle ledd.

Norengros som bærekraftig totalleverandør

For Havila var det avgjørende at Norengros kunne levere på mange ulike områder – og med miljøet i fokus. For å nå bærekraftsmålene sine var det samtidig viktig å ha en totalleverandør som lot dem samle flest mulig av kjøpene sine.

– Bærekraftsperspektivet har vært med i alle valg. Enten det var valg av profilartikler eller utstyr til kjøkken, renhold, møbler eller kildesortering, hadde bærekraft alltid førsteprioritet, sier Jeanette.

Havilas målsetting er å bli helt plastfrie, og de har allerede kuttet ut all bruk av engangsplast om bord. I tillegg er de stolte av å ha et mål om maks 75 gram matsvinn per gjest per dag.

Norengros ble dermed totalleverandør av alt fra maskiner og renholdsprodukter og emballasje til kulepenner, menyer og kjøkkenutstyr. I tillegg har Norengros levert profilartikler i form av blant annet emballasje og uniformer med trykk, noe som også bidrar til å skape et mer helhetlig uttrykk om bord på skipene.

Videre har Norengros vært ansvarlig for møbler både inne og ute på skipene. Møblene er inspirert av naturen de seiler gjennom, i nordisk og stilrent design som er skapt for å vare. Praktiske kildesorteringsløsninger sørger dessuten for at både ansatte og gjester enkelt kan sortere avfallet på riktig måte om bord på skipene og bidra til et mer miljøvennlig cruise.

Inne på Havila Kystruten
Inne hos Havila Kystruten

Høye krav til langsiktige, og miljøvennlige løsninger

Havilas målsetting er å bli helt plastfrie, og de har allerede kuttet ut all bruk av engangsplast om bord. I tillegg er de stolte av å ha et mål om maks 75 gram matsvinn per gjest per dag. For å få til dette måtte blant annet buffeten ofres, og nå ligger fokuset på at gjestene skal få god, lokal mat fra norske leverandører, som de vil ha lyst til å spise opp!

Havila jobber mye med bevisstgjøring og oppfordrer alle gjestene sine til å ta miljøvennlige valg, både om bord og når de forlater skipet. Ole Christian er storfornøyd med valget av Norengros som totalleverandør og er glad for å ha funnet en samarbeidspartner som har evnen til å tilpasse seg.

– Når Havila setter høye krav til oss som leverandør, setter det i gang oss også. Vi strekker oss alltid litt lenger og har blikket rettet fremover for å kunne være en best mulig leverandør for dem, avslutter Jeanette.

Norengros er stolt samarbeidspartner til Havila Kystruten og Norges mest miljøvennlige cruise!

Mat på Havila Kystruten
Kamskjell