Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
To personer som drar i en svart strekkfilmTo personer som drar i en svart strekkfilm

Ny strekkfilm kan spare fem tusen tonn plast i året

Med nanoteknologi er det nå utviklet strekkfilm som er så sterk at man bare trenger halvparten så mye plast som med tradisjonell plastfilm. Denne endringen har allerede ført til en dominoeffekt av miljøbesparelser og kostnadskutt for oss i Norengros – og nå er det din tur.

0,011 millimeter høres kanskje ikke så mye ut. Likevel kan en 0,011 millimeter tynnere strekkfilm redusere plastforbruket ditt med hele 40 prosent. Regner du inn hele leverandørkjeden, kan det utgjøre utslippskutt på flere titalls tonn CO2 i året.

En del av Norengros’ miljøsatsing

– Høyteknologisk strekkfilm er en del av bærekraftsatsingen vår i Norengros, og et steg på veien til å bli helt utslippsfrie.

Nå håper vi i Norengros på å få med oss alle våre kunder til å skifte til en mer miljøvennlig strekkfilm, og å kutte ut unødvendig plastbruk og redusere avfall. Klarer vi det kan vi kutte det norske plastforbruket med nesten fem tusen tonn i året!

Norengros Johs. Olsen var blant de første avdelingene våre som byttet ut den gamle strekkfilmen, og de har nå redusert plastforbruket sitt fra 5100 kg til 2500 kg i året. På toppen av det, har de også kuttet både kostnader og unødvendig arbeid, sier emballasjeansvarlig i Norengros, Rigmor Nilsen.

Ny kvalitet – mindre plast

Strekkfilm brukes som transportfolie og til å sikre paller på omtrent alle norske vareleveranser og lagre. Grunnen til at det har vært vanskelig å redusere plastbruken før, er at tidligere forsøk ikke har gitt pallene nok stabilitet – noe som kan være livsfarlig ved transport. Men nå har den svenske produsenten Trioplast kommet opp med en løsning.

– De fleste bruker i dag strekkfilm med en tykkelse på 20/23 my, noe som tilsvarer 0,020/0,023 mm. Trioplast bruker nå en type nanoteknologi med opptil 55 lag plast, noe som gjør at du får den samme styrken og elastisiteten som i en film på 12 my tykkelse. Trioplast kan også levere ekstremfilm helt ned i 8 my, sier Rigmor.

Kan kutte fem tusen tonn plast bare i Norge

Nå håper vi i Norengros på å få med oss alle våre kunder til å skifte til en mer miljøvennlig strekkfilm, og å kutte ut unødvendig plastbruk og redusere avfall. Klarer vi det kan vi kutte det norske plastforbruket med nesten fem tusen tonn i året!

Mer strekkfilm på hver rull – lønnsomt i lengden

Selv om disse nanostrekkfilmene koster mer per rull enn tradisjonell film, er kostnaden per pakket pall likevel lavere. Filmene vi nå kan tilby våre kunder gir økonomiske besparelser. Hvor mye avhenger av hver enkeltes forbruk.

– Dette er en innsats for miljøet som er lønnsom på flere nivåer. I tillegg til å redusere mengden plast i omløp, kutter vi også kostnader og unødvendig arbeid. Det går opptil 900 meter mer av den tynne strekkfilmen på hver rull, og det betyr også færre rullskift – mindre nedetid fordi du ikke må stoppe opp og skifte rull så ofte. På sikt vil det kunne øke den effektive produksjonstiden betraktelig.

Lurer du på hvor mye din bedrift kan redusere plastforbruket? Ta kontakt, så finner vi det ut sammen! Det tar rundt en halv dag å bytte strekkfilm, og Norengros står klare til å hjelpe deg i prosessen – uansett hvor i landet du er.

Granberg hansker i industrimiljø

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til industri – god lesing!