Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
HÅG Celi-stolerHÅG Celi-stoler

Samarbeid tilfører Håg Celi en ny dimensjon av bærekraft

Flokks designsamarbeid med aluminiumseksperten Hydro kombinerer banebrytende resirkuleringsteknologi med innovativ møbeldesign, noe som gir en stol med lavest mulig karbonavtrykk.

I flere tiår har Flokk vært på en reise for å skape stadig mer miljøbevisste møbler. Bruk av resirkulerte materialer er et viktig aspekt ved denne tilnærmingen, og bevarer naturressurser samtidig som avfall, energi-forbruk og karbonutslipp reduseres.

Ved utformingen av HÅG Celi ble aluminium tidlig utpekt som et nøkkelmateriale for mange av komponentene. For å sikre lavest mulig miljø-påvirkning slo Flokk seg sammen med eksperter fra aluminiumindustrien for å virkelig revolusjonere måten Flokk bruker dette svært resirkulerbare materialet på. I samarbeid med Hydro var de i stand til å skape den perfekte blandingen av komponenter med høy styrke, lav vekt og lavt karbonavtrykk for denne siste HÅG-designen.

Den perfekte blandingen

Vi evaluerte i utgangspunktet flere konsepter for stolens ramme, på jakt etter løsninger og materialer som ville minimere miljøpåvirkningen vår, samtidig som vi svarte på våre krav til visuell design, holdbarhet og industrialisering sier Morten Kildahl, senior prosjektleder i Flokk. – Det ble klart at en sveiset konstruksjon av ekstrudert aluminium ville krysse av i alle boksene. Sveising av aluminium var imidlertid en ny produksjonsprosess for oss i Flokk, så samarbeidet med Hydro var avgjørende for å optimalisere utformingen av de ekstruderte profilene for denne prosessen.

Prosessen begynner med at Flokks designteam leverer modeller av aluminiumskomponentene og minimums-kravene til ulike egenskaper, inkludert vekt, styrke og karbon avtrykk for å nevne noen. Programmet vil deretter kjøre simuleringer av hundrevis av legeringer tilgjengelig, og gi alle dataene for å velge det beste materialet som oppfyller kravene. Det er en delikat balansegang, med en økning i en eiendom som sannsynligvis vil påvirke en annen, for å finne det rette kompromisset, inkludert potensiell omforming av delene.

HÅG Celi – en unik bærekraftig konferansestol

Hver HÅG Celi inneholder 2,5 kg Hydro CIRCAL-alumini um som har gått gjennom hele denne prosessen, fra skrap-haugen til et nytt liv, gjennomsyret av egenskaper for å sikre at den forblir i bruk i mange år fremover.

– Vår miljøfilosofi inneholder en rekke kompromissløse elementer. Maksimering av bruken av resirkulert materiale fra forbrukere er en av dem sier Christian Lodgaard, Senior Vice President of Product & Brands i Flokk. – Med Hydro fant vi en perfekt match i denne tankegangen, og den teknologiske viljen og even til å bringe nye bærekraftige løsninger til live i stor skala.

Med ekstra tid og ressurser kan modellen utviklet for HÅG Celi forbedres, ved å bruke mindre metall, med tynnere vegger samtidig som den gir de samme ønskede egenskap-ene. CIRCAL er også bare et springbrett til nye utviklinger – HYDRO jobber for tiden med å produsere aluminium med 90% resirkulert innhold.

– Vår ambisjon er å levere de første kommersielle volumene av nær nullkarbonaluminium allerede i 2022, basert på 100 prosent resirkulert forbrukerskrap, sier Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim.

HÅG Celi i kantine
HÅG Celi i møterom
HÅG Celi i café