Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Vi har gått fra cellekontorer til åpent landskap og ryddet plass til bordtennisbord og sosiale soner. Foto: HÅG SofiVi har gått fra cellekontorer til åpent landskap og ryddet plass til bordtennisbord og sosiale soner. Foto: HÅG Sofi

Slik planlegger du for fremtidens kontor

Husker du da alle hadde stasjonære PC-er på kontoret? Og da bokhyllene var fylt til randen av ringpermer og arkivesker? Med digitaliseringen har både arbeidsmetodene og kontorene våre forandret seg, og vi tar oftere med oss jobben på toget, hytta eller kafeen. Så hvor er vi 10 år frem i tid? Og hvordan planlegger vi for arbeidsformer og arbeidstakere som hele tiden er i utvikling?

Som ekspert på kontormøbler og Norges største leverandør av forbruksvarer til offentlig og privat sektor, er Norengros tett på det som skjer ute i bedriftene. Og en av dem som får følge utviklingen fra første rad, er produktansvarlig for kontor- og datarekvisita i Norengros, Leif-Arne Kristiansen.

– Hyller og korktavler har blitt erstattet med skylagring og digitale planleggingsverktøy, og fasttelefonen har måttet vike for mobiler og Teams. Vi har gått fra cellekontorer til åpent landskap og ryddet plass til bordtennisbord og sosiale soner. Likevel har de fleste arbeidsplasser hittil bevart noe grunnleggende – som at alle har sine faste plasser. Dette kan nå være i endring, sier Leif-Arne.

«Free seating» og digitale nomader

Ifølge Leif-Arne går flere og flere bedrifter nå bort fra faste kontorplasser og velger i stedet mer fleksible løsninger.

– En trend vi ser nå, er at såkalt «free seating» eller aktivitetsbaserte arbeidsplasser øker i popularitet. Hvis en del av de ansatte stadig er på jobbreise eller jobber hjemmefra, kan bedriften spare kostnader med mindre og mer fleksible kontorlokaler. Dagens og fremtidens medarbeidere blir i økende grad digitale nomader, som jobber i skyen der de er.

Uansett hvordan arbeidsformene, trendene og kontorene forandres, vil ergonomisk utforming være evig aktuelt. Som støttespiller og leverandør til bedrifter, er oppgaven vår å finne produkter og løsninger som både løser oppgaven effektivt, og tar vare på de ansatte», sier Leif-Arne

Selv om «free seating» kan være en kostnadseffektiv løsning, mener Leif-Arne at det er viktig å være oppmerksom på og planlegge for utfordringene en slik løsning kan føre med seg.

– «Free seating» fungerer etter «førstemann til mølla»-prinsippet. En av ulempene er at man kan risikere at det er fullt når man dukker opp på jobb. De ansatte får også en ny utfordring med tanke på oppbevaring av arbeider og private eiendeler, så her bør bedriften ha alternative løsninger på plass.

Han anbefaler ledere og innkjøpsansvarlige å lytte til medarbeiderne når de planlegger å bygge om kontoret eller gå til nye innkjøp.

– Hvis bedriften skal innføre «free seating», bør de ha tett dialog med medarbeiderne – både i planleggingsfasen og etter at det er gått en stund. Ofte dukker det opp behov etter hvert. God trivsel gir økt effektivitet, noe som er bra for alle.

– En trend vi ser nå, er at såkalt «free seating» eller aktivitetsbaserte arbeidsplasser øker i popularitet. Hvis en del av de ansatte stadig er på jobbreise eller jobber hjemmefra, kan bedriften spare kostnader med mindre og mer fleksible kontorlokaler. Foto: Karianne G. Horjen – HÅG Capisco

Menneskei kontorlokale

Fremtidens kontorløsninger er plasseffektive og ergonomiske

I fremtidens kontorlandskap – enten det er med eller uten faste plasser – vil det være nødvendig å finne gode, plassbesparende løsninger.

– Ett eksempel på et enkelt, plassbesparende tiltak er å erstatte den tradisjonelle skjermfoten med en skjermarm, som gjør at du frigjør plass på skrivebordet. Skjermarmene er samtidig veldig fleksible og kan enkelt stilles i riktig vinkel og høyde. På den måten kan de ansatte unngå irriterende lysrefleksjon, og de slipper å jobbe med nakken i feil vinkel, sier Leif-Arne.

Norengros har egne fageksperter på ergonomi – et hensyn som Leif-Arne poengterer vil være minst like aktuelt i årene som kommer.

For å lykkes med kontorinnredning gjelder det å avdekke medarbeidernes behov i hverdagen – og ikke minst få hjelp fra de som kan det.

– Uansett hvordan arbeidsformene, trendene og kontorene forandres, vil ergonomisk utforming være evig aktuelt. Som støttespiller og leverandør til bedrifter, er oppgaven vår å finne produkter og løsninger som både løser oppgaven effektivt, og tar vare på de ansatte, sier Leif-Arne.

Det viktigste rådet til Leif-Arne er å velge ergonomiske og fleksible møbler, som justerbare kontorstoler og heve- og senkeskrivebord, og utstyr som er tilpasset den enkelte brukeren. Da minsker du risikoen for belastningsskader, noe som igjen kan redusere sykefraværet.

– Et annet kjent problem for kontormedarbeidere er den såkalte musearmen. Her er det flere ting som kan hjelpe, men et godt forebyggende tiltak er å bytte ut den tradisjonelle PC-musen med en «tohåndsmus». På den måten kan de ansatte jobbe med armene i en mer naturlig stilling – altså foran tastaturet, i stedet for langt ut til siden, sier Leif-Arne.

I tillegg trekker Leif-Arne frem viktigheten av gode lyd- og lysforhold.

– For å dempe lydene fra et åpent kontorlandskap bør man sette opp støydempende paneler og bordskjermer. Når det gjelder lys, er det viktig å huske på at «god belysning» er individuelt – for eksempel så kan godt voksne medarbeidere ha behov for mer lys. Igjen handler det om å tilpasse løsningene etter brukerne.

I fremtidens kontorlandskap – enten det er med eller uten faste plasser – vil det være nødvendig å finne gode, plassbesparende løsninger. Med kubene fra SBS kan du «isolere» deg i komfortable omgivelser og enten arbeide alene i fred og ro, eller ha et møte med kollegaen. Foto: Ludovic Maisant – Nextlevel Design

SBS kube

Norengros stiller med gode råd og veiledning

Leif-Arne understreker at selv om utviklinger går mot flere åpne kontorlandskap, vil det fortsatt være behov for cellekontorer. Det vil også være viktig å ha adskilte møterom og stillerom, hvor man kan ha samtaler i fred og ro. For å lykkes med kontorinnredning gjelder det å avdekke medarbeidernes behov i hverdagen – og ikke minst få hjelp fra de som kan det.

– Vi i Norengros er opptatt av å være en ressurs og samarbeidspartner for alle bedrifter og har som mål å spille kundene våre gode. Vi har erfarne interiørkonsulenter som tilbyr råd og veiledning om hvordan du bør innrede kontorlokalene, og hva du bør ha av møbler og utstyr. Vi gjør alltid vårt ytterste for å finne de løsningene som passer deg og din bedrift aller best, avslutter han.

Mennesker i kontorlokale

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler om kontorarbeidsplassen – god lesing!