Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Baker som elter meldeig på kjøkkenBaker som elter meldeig på kjøkken

Støvmaske reduserer helseskader hos bakere

Mel er en viktig del av vårt matinntak og en naturlig del av bakeres arbeidsdag. Selv om uttrykket sier: "rent mel i posen" er ikke mel så ufarlig som det ser ut. Kjenner du til utfordringene med mel-produksjon og ansvarsområdene til arbeidsgiver?

Reduser helseskader fra melstøv med riktig utstyr

Støv fra produksjoner med mel gir mange bakeriansatte irritasjoner både i luftveiene og huden. Derfor er det viktig å jobbe forebyggende med å redusere mengden melstøv i luften og beskytte seg mot det som ikke kan unngås.

Høyere risiko for å utvikle astma

En undersøkelse foretatt ved Haukeland sykehus viser at en av ti bakere får melalergi. Bakere har også høyere risiko for å få astma som resten av befolkningen - to til tre ganger så høy risiko! Bakere og konditorer er mest utsatt, men også arbeid knyttet til produksjon eller transport av mel, mindre supermarkedsbakerier og pizza-restauranter.

Konsentrasjonen av melstøv i luft som pustes inn skal ikke være høyere enn 3 milligram pr kubikkmeter luft. Hvis konsentrasjonen er høyere er arbeidsgiver pliktet til å sette inn tiltak.

Symptomer på melallergi

  • Tett nese og neserenning
  • Tung pust
  • Nesekløing og nysing
  • Hudplager og irriterte øyne
  • Piping i brystet og hoste

Kommer langt med enkle tiltak

Man kan komme langt med enkle tiltak og det er mange tiltak som ikke koster noe. Risikovurderinger, informasjon og opplæring bør alltid være første viktig skritt. Små endringer i måten man jobber på kan gi store reduksjoner av melstøv.

  • Tilstreb mest mulig lukket overføring av mel til eltekar, og lukket produksjon.
  • Behandle melet varsomt, så sprer det seg mindre
  • Bruk støvmaske (klasse P2 eller P3 med filtrering for partikler <10 micron) når du ikke kan unngå støvete arbeidsoperasjoner.
  • Bruk sentralstøvsuger, fuktig rengjøring – unngå bruk av kost og trykkluft.
  • Vurder risiko for at ansatte kan utvikle helseplager med melstøv og samarbeid med kvalifisert personell om risikovurdering, informasjon og opplæring.
Baker som elter deig på kjøkkenbenken
ToFu i bruk hos Stokmarknes legekontor

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til legekontor og sykehus – god lesing!