Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Helsepersonell som tar på seg engangshanskerHelsepersonell som tar på seg engangshansker

Unngå bakterier med korrekt bruk av engangshansker

God håndhygiene og korrekt bruk av engangshansker er viktig for å hindre smittespredning. Daglig utsettes vi for store mengder bakterier og virus som kan gi sykdom. Hendene er i kontakt med svært mye og er derfor en stor kilde til spredning av sykdom.

Brukt korrekt er engangshansker et viktig smitteverntiltak, men brukt på feil måte kan hansker være med på å øke smitterisikoen.

Valg av hansker avhenger av

  • Forventet eksponering av smittestoff (passform, barriereegenskaper, friksjon)
  • Forventet eksponering av kjemikalier og kjemoterapeutika
  • Personlige forhold (allergier, størrelser)

Det finnes to hovedtyper av engangshansker; lateks hansker av naturgummi og syntetiske hansker. Blant de syntetiske er nitril og vinyl mest brukt i helsetjenesten.

Lateks

Gir god passform mot gjennomtregning av mikroorganismer og kjemikalier, og har god strekkstyrke samt passform. Lateks er imidlertid et kjent allergen, grunnet sensibiliseringen til proteinene i lateks. God elastisitet gjør at hansker tåler mye.

Passer til håndtering av alle type matvarer, catering og tilberedning.

Nitril

Gir god beskyttelse mot gjennomtregning av kjemikalier. Nitrilhansker har bedre barriereegenskaper mot noen stoffer, som for eksempel akrylater, og er derfor mye brukt innen tannhelsetjenesten. Nitril er ansett som mer skånsomt for huden.

Tåler fett og diverse rensemidler.

Vinyl

Vinyl har dårligere barriereegenskaper for smitte og mange kjemiske stoffer. Gir mindre beskyttelse enn lateks og nitrilhansker. Vinylhansker er derfor ikke anbefalt ved pasientrettet arbeid. Anbefales til horeca og renhold.

Hansker erstatter ikke god håndhygiene

Engangshansker er ikke en erstatning for håndvask, men et supplement for å opprettholde god håndhygiene. Hendene kan også forurenses med hanskene på, hansker kan ha små hull slik at det kommer forurensning gjennom hanskene.

Hanskebokser bør plasseres slik at rene hansker ikke forurenses. Det er anbefalt at de plasseres i egne hyller eller stativ i god avstand fra servant. Man bør også vaske hendene før man tar ut rene engangshansker av hanskeboksen.

Andre tips

  • Bruk hansker av lateks eller nitril med lang mansjett – det gir best beskyttelse.
  • Ha alltid tørre hender når du tar på hansken. Dersom hendene er våte kan det gi økt hudirritasjon.
  • Bruk fuktighetskrem ofte – det forebygger hudirritasjon.
  • Ikke desinfiser hanskene, det reduserer hanskenes beskyttelsesevne.
NILFISK-Liberty-SC50-reception

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til renholdsbransjen – god lesing!