Hva er bambus?
Bambus vokser hovedsaklig i Asia og mesteparten av importen kommer fra Kina. Det er et råmateriale som fornyer seg hurtig og har svært stor evne til å absorbere Co2.
Bambus
Bambus kommer ofte fra småplantasjer i Kina, som leverer den til videreformidling i lokale fabrikker. Bambusrøret skjæres på langs i smale remser som slipes til tynne spidd. Etter det er de klare til å sendes til Europa. Bambus kan brukes til spidd, rørepinner, bestikk med mer.
Bambus kan ikke resirkuleres etter bruk. Den bør kastes i restavfallet og må derfor brennes (energigjenvinning). I likhet med tre kan det ikke anbefales å kaste store mengder bambus i komposten. Bambus egner seg ikke til kompostering – da det er et hardt materiale med sakte nedbrytning.
Viktig!
Gjenbrukbare (ltåler vask) bambuskopper til varme drikker er ikke 100% bambus. De inneholder alltid en viss mengde melamin og formaldehyd for å holde de malte bambusfibrene sammen. Syre eller varme kan frigjøre giftige stoffer.
Fordeler | Ulemper | |
Opprinnelse og produksjon | Hurtig fornybart råmateriale, ikke kjemisk modifisert | Vokser ikke i Europa, lange transportruter |
Intet behov for kunstgjødsel eller sprøytemidler | ||
Høy kapasitet til å absorbere Co2 | ||
Gunstig for småbønder | ||
Avfallsdisponering | Kan brennes uten å forurense | Ikke resirkulerbart |
Egenskaper | Fettebestandig | |
Vannbestandig | ||
Syrebestandig | ||
Ingen helserisiko | ||
Velegnet til frysing | ||
Velegnet for mikrobølgeovn | ||
Mer stabilt enn tre |