Fatland sikrer 125 års tradisjon med spesialemballasje

Helt siden Rasmus Fatland begynte å slakte dyr for sambygdinger i 1892, har barnebarna fortsatt å utvikle familiebedriften fra Vindafjord. I dag kjører Fatland-konsernet ut førsteklasses kjøttprodukter til hele Norge, noe som krever trygg og sporbar spesialemballasje – og ofte må emballasjen leveres på bare noen timers varsel.

Rogalandsbedriften Fatland drives i dag av fjerde generasjon Fatland. I tillegg til å levere et bredt utvalg av kjøtt- og påleggsvarer til kunder og leverandører i hele Norge, har konsernet nå også egne avdelinger som utnytter biprodukter fra slaktingen til blant annet ull og miljøfôr. Fatland har avdelinger i både Oslo og Sandefjord, men den lokale forankringen i Rogaland er fremdeles viktig.

Pakker 60 til 100 tonn kjøttprodukter daglig 

I hjertet av hjemregionen jobber Stig Inge Dalva som skjæreformann på Fatland Jæren. Anlegget hans er Norges største storfeslakteri, og hver høst produseres det i tillegg 600 tonn pinnekjøtt til julesesongen her. Det innebærer mange strenge krav.

Eksisterende produkter kan også endre seg på bare et par dager. Da trenger vi ny spesialemballasje raskt, og derfor har jeg hele tiden tett dialog med Norengros 

– Fatland Jæren alene sender ut mellom 60 til 100 tonn kjøttprodukter daglig, fordelt på fem stappfulle lastebiler. Med så store volum er det viktig med beintøffe rutiner på hygiene og sikkerhet, og da trenger vi trygg spesialemballasje som gjør det mulig å spore alle partier, sier Stig Inge. 

Kan få behov for ny spesialemballasje på et par dagers varsel

På ett dyr går det med 30–35 vakuumposer til kjøtt. Dette tilsvarer over 60 000 vakuumposer i uken. I tillegg kommer produkter til kjøttsortering, videre pakking og sikring ved transport. For å sikre at alle produkter holder mål samarbeider Fatland med Norengros.

– I tillegg til at emballasjen må ha topp kvalitet, dukker det ofte opp nye produkter. Alt fra spekemat og pølser til t-benstek og tomahawk-biff. Eksisterende produkter kan også endre seg på bare et par dager. Da trenger vi ny spesialemballasje raskt, og derfor har jeg hele tiden tett dialog med Norengros, forteller Stig Inge. 

En liten feil kan føre til store mengder matsvinn

20 minutter sør for Fatland Jærens anlegg på Hommersåk ligger Norengros Kjosaviks avdeling på Forus. Her er det Erling Eltervåg som har ansvaret for å sørge for at Fatland Jæren alltid har nødvendig emballasje tilgjengelig. Det ansvaret har han hatt i rundt seks år. 

Ting skjer utrolig fort i kjøttindustrien. De raske endringene gjør at vi er helt avhengig av en leverandør og støttespiller som kan snu seg på en femøring.

– Gjør jeg en feil, kan Fatland ende opp med å måtte destruere flere titalls kilo med mat – og det er bare trist. Vi i Norengros vet hvor viktig det er at spesialprodukter er godkjente og sertifiserte til sin bruk. For kunder som Fatland er det derfor viktig å sørge for at alt av emballasje og forpakning ivaretar krav til hygiene, mattrygghet og sporbarhet, sier Erling.

Kommer på besøk til Fatland annenhver uke

For Erling er det viktig å være tett på kunden og få god oversikt. På den måten kan han sørge for at Norengros alltid ligger i forkant og til enhver tid har de nødvendige produktene på lager – produkter det normalt ville tatt Fatland tre til fire uker å bestille selv.

– Cirka annenhver uke setter jeg meg i bilen og kjører opp til Stig Inge og de andre på Hommersåk for å undersøke hva de trenger. Jeg har 25 år i bransjen selv, så på mange måter er vi jo kolleger. Innimellom er det nesten så jeg føler meg som en ansatt, smiler Erling. 

Ny spesialemballasje er aldri mer enn noen timer unna

For Fatland gir det en ekstra trygghet at Norengros og Erling aldri er langt unna når de trenger hjelp med bestillinger eller endringer på eksisterende produkter. 

– Når Erling er innom, rydder han på lageret, tar imot bestillinger, forhører seg om produksjonen og tar seg god tid. Er det noe vi trenger, får vi det alltid levert samme dag eller på morgenen dagen etter, sier Stig Inge. 

  • Norengros alltid ligger i forkant og til enhver tid har de nødvendige produktene på lager – produkter det normalt ville tatt Fatland tre til fire uker å bestille selv.
  • Norengros alltid ligger i forkant og til enhver tid har de nødvendige produktene på lager – produkter det normalt ville tatt Fatland tre til fire uker å bestille selv.
  • Når Erling er innom, rydder han på lageret, tar imot bestillinger, forhører seg om produksjonen og tar seg god tid.
  • Når Erling er innom, rydder han på lageret, tar imot bestillinger, forhører seg om produksjonen og tar seg god tid.

Er avhengig av en fleksibel støttespiller som kan stille opp når det trengs

Nettopp nærheten, fleksibiliteten og hurtigheten er det Stig Inge trekker fram når han skal beskrive samarbeidet Fatland har med Norengros.

– Ting skjer utrolig fort i kjøttindustrien. De raske endringene gjør at vi er helt avhengig av en leverandør og støttespiller som kan snu seg på en femøring. Norengros har stort sett alltid det vi trenger på lager, og de gangene de ikke har det, kjører Erling ut og låner av andre kunder. 

– Det er en service jeg syns sier det meste om hvor bra samarbeidet vårt fungerer, avslutter Stig Inge fornøyd.

Norengros leverer trygge og sertifiserte produkter for kunder i matindustrien over hele landet. Med oss som støttespiller blir bedriften din fulgt opp av emballasjespesialister med solid bransjeerfaring. Vi sørger for at alt av krav til hygiene, mattrygghet og sporbarhet blir ivaretatt – og vi vet hva som skal til for å finne de beste løsningene og gjøre arbeidsdagen din litt enklere. 

Vi hjelper deg raskere hvis du logger inn.
For å hjelpe deg må du oppgi hvor du handler fra
 

  • Varenummer: 
  • Lev. varenummer: 
(Betales i butikk)
Referansenummer og informasjon om henting sendes til mobilnummer:

Du er i ferd med å tømme handlekurven

Legg i liste

Du må logge inn for å legge produktet i en bestillingsliste

Bestillingslister

Mine lister

Vennligst vent..

Vi simulerer dine kundespesifikke priser og rabatter - dette kan dessverre ta litt tid. Vennligst ikke klikk tilbake eller naviger bort fra denne siden i prosessen.