Hva er palmeblad?
Nedfalne blad samles opp, vaskes og presses i fasong. Uten ytterligere forarbeid er palmebladet klart til bruk på bordet, i ovn, mikro eller i fryseren.
Palmeblad
Palmebladproduktene lages av bladene til betelpalmen (også kjent som arekapalme). Hvert produkt er unikt med et individuelt mønster.
Betelpalmen vokser hovedsakelig i India. De nedfalne palmebladene plukkes opp fra bakken for hånd, bringes til fabrikken og renses med høytrykksspyling. Deretter formes de og stanses ut i en presse under varmepåvirkning. Etter stansingen skjæres kantene rette, og brettene tørkes. Til slutt sendes de til Europa.
Palmebladene kan for eksempel brukes til å lage skåler, tallerkner og fat som kan brukes i ovn, mikro eller i fryseren – eller til å sette rett på bordet.
Produktene fra palmeblader kan komposteres, her må man undersøke lokale forhold. Dersom kompostering ikke lar seg gjennomføre skal produktene kastes i restavfallet.
Fordeler | Ulemper | |
Opprinnelse og produksjon | Fornybart råmateriale (ikke kjemisk modifisert) | Vokser ikke i Europa, lange transportruter |
Avfallsprodukt | Begrenset tilgjengelighet | |
Gunstig for småbønder i India | Avhengig av værforhold, innhøsting er kun mulig i den tørre årstiden | |
Intet behov for kunstgjødsel eller sprøytemidler | Relativt høy vekt | |
Avfallsdisponering | Kan energigjenvinnes uten å forurense | Ikke resirkulerbart |
Kan komposteres | ||
Egenskaper | Fettbestandig | |
Fuktbestandig | ||
Syrebestandig | ||
Ingen helserisiko | ||
Velegnet til frysing | ||
Velegnet for mikrobølgeovn | ||
Velegnet for stekeovn | ||
Kan låses med lokk | ||
Svært stabilt og motstandsdyktig |