Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Gang i bygning med spot belysningGang i bygning med spot belysning

6 tips til hvordan du sikrer korrekt arbeidsplassbelysning

Visste du at belysningen på arbeidsplassen direkte påvirker hvordan de ansatte presterer på jobb? Med god og riktig belysning sikrer du et friskere arbeidsmiljø der alle trives og jobber mer produktivt – og det er enklere å få på plass enn du tror. Her gir vi deg seks tips som hjelper deg i gang.

Hodepine, stress, tretthet, stiv nakke og såre øyne. Dette er bare noen av plagene blant ansatte som jobber under dårlige og mangelfulle lysforhold. Da sier det seg selv at trivselen og produktiviteten stuper, og det blir rett og slett mer krevende å utføre arbeidsoppgavene sine. Heldigvis finnes det flere enkle grep du kan ta for å få bukt med problemet og lyse opp tilværelsen til de ansatte igjen.

Avgjørende for trivselen på alle arbeidsplasser

Ingen arbeidsplasser er like, og lysbehovene kan variere mye fra sted til sted. På sykehus og legekontor trenger man sterkt og klart lys til undersøkelser, mens belysningen på venterommet og i resepsjonsområdet gjerne er mer dempet og beroligende. På skoler og i barnehager er det viktig med variert belysning som oppmuntrer til læring og kreativitet, og på hoteller og restauranter er stemningsbelysning med på å skape en innbydende og behagelig atmosfære.

Uansett arbeidsplass er det ingen tvil om at belysningen har mye å si for hvordan ansatte og besøkende trives – enten det er snakk om kontorlokaler, butikker, industrilokaler, sykehus eller skoler. For å skape et optimalt belysningsmiljø er det viktig at arbeidsplassen utvikler en helhetlig belysningsstrategi som tar hensyn til de ulike aktivitetene og de ansattes behov på arbeidsplassen.

Belysning i kontorlandskapBelysning i kontorlandskap

Her er seks tips som hjelper deg med å skape de beste lysforholdene på arbeidsplassen.

1. Sørg for tilstrekkelig naturlig dagslys

Naturlig dagslys har en betydelig effekt på oss mennesker, både fysisk og psykisk. Blant annet regulerer det vår indre biologiske klokke, gir oss mer energi og gjør oss mer konsentrerte. Samtidig øker det produksjonen av signalstoffet serotonin, som forbedrer humøret og styrker evnen vår til å håndtere stress.

Sørg derfor for å slippe inn rikelig med dagslys gjennom vinduer, takvinduer eller andre arkitektoniske løsninger, og plasser arbeidsplassene slik at dagslyset kommer inn fra siden. Husk også at lyse vegger reflekterer lyset bedre enn mørke vegger. Det betyr at jo mørkere et arbeidsmiljø er, desto mer lys kreves det.

Ved mangel på dagslys kan såkalt Human Centric Lighting, eller menneskesentrert belysning, være en god idé. Dette er en løsning som imiterer dagslys og gir den enkelte muligheten til å styre lysstyrke og fargetemperatur etter eget ønske.

2. Kombiner ulike typer belysning

Innen lyssetting skiller vi overordnet mellom tre ulike typer belysning:

  • Allmennbelysning: Dette er den grunnleggende belysningen som sørger for et godt og jevnt lys i rommet, og kommer typisk nok fra taklamper og armaturer. Slik belysning er med på å eliminere store kontraster mellom lys og mørke, som kan være anstrengende for øyet.
  • Funksjonsbelysning: Dette er belysning som gir direkte lys til oppgaver som lesing, skriving, matlaging og presisjonsarbeid. En arbeidslampe er et eksempel på funksjonsbelysning.
  • Aksentbelysning: Dette lyset, ofte kalt stemningsbelysning, brukes til å fremheve dekorative elementer, skape kontraster og tilføre energi og karakter i rommet. Slik belysning kommer ofte fra spotlights eller vegglamper.

Disse tre belysningstypene, kombinert med det naturlige dagslyset, bidrar til et balansert og dynamisk arbeidsmiljø der hvert lys har sin unike funksjon. En veloverveid kombinasjon av disse lyskildene sikrer en funksjonell og innbydende arbeidsplass som fremmer trivsel og produktivitet blant de ansatte.

3. Legg til rette for individuelt justerbar belysning

Mengden lys vi trenger, endres med alderen. Visste du for eksempel at en 60-åring har behov for 5–6 ganger så mye lys som en 20-åring? Av den grunn er det viktig å kunne tilpasse lysforholdene individuelt på arbeidsplassen. Dimming, skrivebordslamper og justerbare lysarmaturer tilbyr økt fleksibilitet og sørger for at alle ansatte kan tilpasse belysningen etter sine ønsker og behov.

Enkelte ansatte kan for eksempel ønske å starte arbeidsdagen med en litt svakere belysning, mens andre foretrekker sterkere lys til å begynne med. Noen dager vil man kanskje sitte i et litt mørkere miljø, mens andre dager er det behov for et litt mer opplyst rom. Her gjelder det å legge til rette for at alle får en løsning de trives med.

4. Velg riktig fargetemperatur og intensitet

Når du skal velge belysning til arbeidsplassen, er det viktig å prioritere lyskilder som har riktig fargetemperatur og intensitet. Kjølig, hvitt lys med høyere fargetemperaturer på 5000–6500 K reduserer tretthet og gjør det enklere å konsentrere seg. Slik belysning er derfor ideell i områder som krever høy mental aktivitet, for eksempel kontorlandskap, klasserom, restaurantkjøkken og laboratorier.

Varmere lys med lavere fargetemperaturer på 2700–3500 K etterligner lyset ved daggry eller skumring gir kroppen signaler om å slappe av. Slik belysning skaper dermed en mer avslappet og behagelig atmosfære, noe som passer godt i pauserom, venterom, hotellresepsjoner eller avslapningsområder for ansatte.

5. Unngå blending og harde kontraster

Et av de vanligste belysningsproblemene på arbeidsplasser er blending, enten det er direkte blending fra vinduer og lysarmaturer, indirekte blending fra reflektert lys på skjermer, blanke overflater eller hvite vegger, kontrastblending (forskjellen mellom lyse og mørke flater er svært stor) eller overgangsblending (øyet blir utsatt for plutselige forandringer i belysningen).

Plasser derfor ikke arbeidsstasjoner med vinduet rett foran eller rett bak deg, men i stedet ved siden av vinduet, slik at dagslyset kommer inn fra siden. Sørg også for at allmennbelysningen skinner med en jevn og moderat intensitet i hele rommet. Kombiner forskjellige lyskilder for å skape myke, behagelige overganger mellom lys og skygger og redusere kontrasten mellom arbeidsflatene og fellesarealene.

6. Invester i bærekraftig belysning

Utfasingen av fluoriserende lyskilder er i full gang, og bedrifter bør nå forberede seg på overgangen til kvikksølvfrie og mer miljøvennlige lyskilder som LED-lysrør og LED-pærer. Ved å ta i bruk LED-lyskilder på arbeidsplassen kan du redusere strømforbruket med hele 60 prosent, noe som naturlig nok vil gi store utslag på strømregningen hver måned. LED-lys har også vesentlig lengre levetid enn andre lyskilder og trenger dermed ikke å byttes ut like ofte.

LED-lys kombinert med smarte bevegelsessensorer, som automatisk skrur av og på lyset basert på aktiviteten i rommet, gir deg fleksibel belysning som sikrer at du ikke sløser energi og kan drive mer bærekraftig.

Varehus med belysningVarehus med belysning

En lysere arbeidsdag

Belysning på arbeidsplassen er mye mer enn bare lamper og lyspærer. Uansett hvilken type virksomhet du driver – enten det er et legekontor, en klesbutikk, et bilverksted eller en restaurant – er det viktig å tenke gjennom og investere i riktige belysningsløsninger.

En helhetlig belysningsstrategi som kombinerer ulike typer lys og gir muligheten for individuell justering, sikrer god lysergonomi på arbeidsplassen. Og ved å implementere gode og effektive belysningsløsninger, med riktig fargetemperatur og intensitet, kan bedrifter skape et miljø som fremmer produktivitet, trivsel og god helse blant de ansatte – en sikker oppskrift på suksess.

I Norengros jobber vi hver dag med å legge til rette for gode arbeidsmiljøer der folk har det bra og presterer best mulig. Her står belysningen helt sentralt. Sammen med våre partnere på belysning tilbyr vi løsninger som spiller på lag med innredningen og skaper en atmosfære der alle trives og kan jobbe mest mulig effektivt – enten det er LED-bordlamper til kontor, pendelarmaturer til klasserom, stemningsbelysning til hoteller og restauranter eller downlights til legekontoret.

Våre dyktige konsulenter har lang erfaring med å gi profesjonell veiledning innen belysning til både små og store bedrifter i ulike bransjer. Ønsker du at vi gjennomgår belysningen på arbeidsplassen din, kommer vi mer enn gjerne på en gratis befaring for å undersøke hvordan vi kan bidra til å skape de beste lysforholdene for dine ansatte. Sammen finner vi gode løsninger som gagner alle!