Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Dame som sitter i en kontorstol med hendene i væretDame som sitter i en kontorstol med hendene i været

Hvordan senke sykefraværet hos ansatte?

Sykefravær koster norske bedrifter millioner av kroner hvert år, og plager som følge av feil arbeidsstilling og utstyr øker. Heldigvis kan med enkle grep forebygge mange arbeidsrelaterte skader med utstyr som er tilpasset de ansatte, og legge til rette for en friskere arbeidsplass med enkle grep.

Det lønner seg å ha ansatte i jobb

I Norengros er vi svært opptatt av helse og arbeidsmiljø, og vi har både kunnskapen og produktene som kan hjelpe dere å gjøre arbeidsdagen enklere – og litt bedre! Dessverre finnes det ingen mirakelkur mot sykefravær, men det skal faktisk ikke så mye til for å skape et arbeidsmiljø som vil skape økt trivsel på jobben, og friskere medarbeidere!

Sett farge på hverdagen

Omgivelsene rundt oss betyr mye for hvordan vi har det. Dette gjelder enten vi er hjemme, på jobb eller utendørs – tenk bare på hva en tur i marka kan gjøre for å senke stressnivået! Fargene rundt oss sender sterke signaler til hjernen, og bevisst bruk av farger kan både inspirere og øke kreativiteten på arbeidsplassen. Har kontorfellesskapet sterile, hvite vegger? Hva med lysplassering, lysstyrke og innetemperatur? Ta utgangspunkt i en behagelig fargepalett som passer til varemerket deres. Slik kan dere gi nytt liv til arbeidslokalene deres – og samtidig styrke merkevarebevisstheten hos de ansatte.

Turkis kontorstol Håg Capisco i fargerikt kontormiljø

Et godt arbeidsmiljø

Det er viktig å ha et godt sosialt miljø på jobben. Mange bedrifter har åpne kontorlandskap, ofte minimalistisk innredet og utsatt for støy. Selv om noe bakgrunnsstøy kan ha en positiv innvirkning på de kreative evnene våre, gjelder det å finne den rette balansen.

Riktig planløsning, valg av vegger, tak, gulv og tekstiler kan gjøre underverker for miljøet.


Skap ulike arbeidssoner, telefonrom, stillesoner og loungesoner, der kaffepraten kan tas, og la arbeidspulten være forbeholdt konsentrert arbeid. I tillegg til naturlige støydempere kan man også bruke skjermvegger og andre støyabsorberende møbler, som både er funksjonelle og kan heve det estetiske inntrykket. Sitter medarbeiderne alene på cellekontorer store deler av dagen? Skap sosiale soner, slik at man både har mulighet til å bli bedre kjent med dem man jobber med og kan ta en liten pustepause i en travel arbeidsdag.


Les mer: En bedre arbeidsdag med riktig lys

Løsninger tilpasset medarbeiderne

Mange kontoransatte sitter mye i ro i løpet av arbeidsdagen. Da blir det ekstra viktig å tilrettelegge for økt bevegelse mens man er på jobb. Norengros fører et stort utvalg av smarte produkter som hjelper deg å skape en ergonomisk arbeidsplass. Heve- og senkepulter, avlastningsmatter og justerbare kontorstoler lar de ansatte endre sittestillingen gjennom dagen, og disse løsningene blir stadig mer populære. Slitasjeskader som kan føre til smerter i hode, nakke, skuldre og underarmer kan forebygges med skjermhever og ergonomisk datamus og tastatur. Det er også viktig at de ansatte oppfordres til å ta skikkelige pauser i løpet av dagen, gjerne med tilgang til en hvileplass eller mulighet til å gå en tur - dette kan gjøre mye for en frisk kropp og et klart hode!

Les mer: Større overskudd med god ergonomi

Litt variasjon – stor betydning

Jobben er en stor og viktig del av hverdagen. Ergonomisk utstyr knyttet til arbeidsoppgavene kan gjøre hverdagen enklere, spesielt for dem med en fysisk belastende jobb, og det kommer stadig nye hjelpemidler på markedet. Det finnes for eksempel justerbare, stabile renholdsvogner som kan tilpasses hver enkelt bruker og løftehjelpemidler som reduserer antall tunge løft for mange yrkesgrupper. Det beste for kroppen er varierte arbeidsoppgaver, helst med en blanding av stående og sittende arbeid og veksling mellom manuelt arbeid og arbeidsmaskiner. Hvis det er vanskelig å skape nok variasjon i løpet av dagen, er det viktig å legge til rette for at de ansatte får tid til nødvendig hvile og restitusjon - og nok bevegelse.

Mann som sitter på backapp og dame som står på vippebrett i åpent kontorlandskap

Pass på håndvasken!

Visste du at 80 % av alle infeksjoner spres gjennom hudkontakt? Håndhygiene det viktigste enkelttiltaket for å hindre smitte på jobben, og det er viktig å vaske hendene ofte. Toalettene må selvfølgelig holdes rene, og såpe må være på plass. Kanskje er det også på tide å bytte ut den automatiske håndtørkeren: Tester har vist at varmluftstørkere etterlater mer enn 200 ganger så mange viruspartikler som papirhåndklær! Men toalettet er faktisk ikke verstingen. Skrivebordet kan nemlig inneholde nesten 400 ganger så mange bakterier som et toalett - og hvor ofte rengjøres egentlig knappene i heisen? For at håndrengjøring skal skje gjennom hele dagen er det lurt å ha desinfeksjonsstativer ved utsatte steder, slik som resepsjon og kantine. Hvis dere bruker engangshansker i jobben må dere huske at er stor forskjell på ulike materialegenskaper. For eksempel slipper nitril-hansker gjennom færre bakterier enn vinyl. Pass derfor på at dere velger riktige hansker til riktig bruk.

Er det på tide å gjøre noe med arbeidsplassen din?

For oss i Norengros er det viktig å ta vare på helsen til de ansatte, og vi oppfordrer kundene våre til å gjøre det samme. Dessverre finnes det ingen mirakelkur mot sykefravær, men det skal faktisk ikke så mye til for å skape et arbeidsmiljø som vil skape økt trivsel på jobben – og friskere medarbeidere!

Er det på tide å gjøre noe med arbeidsplassen din?
Vi hjelper deg gjerne med å finne de smarte løsningene for deres behov.

ToFu i bruk hos Stokmarknes legekontor

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til legekontor og sykehus – god lesing!