Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Frisør klipper hårFrisør klipper hår

Smittevernveileder for frisører, kroppspleie o.l.

Helsedirektoratet har utarbeidet en smittevernveileder, som skal gi råd og støtte til virksomheter med én-til-én-kontakt som frisører o.l. under Covid-19 utbruddet. Utdrag fra veilederen og produktanbefalinger knyttet til hygiene og renhold finner du her.

Formålet med veilederen er å gi råd om hvordan virksomheter på en forsvarlig måte kan ivareta smittevernet og forebygge tilfeldig eksponering og spredning av det nye koronaviruset.

Se veileder om smittevern fra Helsedirektoratet her >

Her har vi tatt med noen utdrag fra veilederen som omhandler hygiene og renhold. Her vil du også finne foreslåtte produkter for å kunne opprettholde god hygiene og godt renhold på salongen gjennom covid-19 utbruddet.

Håndhygiene

Håndhygiene skal gjennomføres før og mellom hver kundekontakt

Det må tilrettelegges for håndhygiene, ved håndvask og/eller desinfeksjon, både for de ansatte på salongen og for kundene. Regelmessig håndvask med lunkent vann og flytende såpe er med på å redusere smitte. Hendene tørkes deretter med engangs papirhåndklær. Unngå håndhilsning og annen unødvendig fysisk kontakt. Håndhygiene skal gjennomføres før og mellom hver kundekontakt.

Tenk gjennom hvilke berøringspunkter som finnes i virksomheten og om kontakthyppigheten kan reduseres, for eksempel gjennom kontantløs betaling, automatisk døråpner etc.

På venterom/-området bør det henges opp informasjon til kunder om råd for å unngå smitte.
Last ned Plakater og Informasjonsmateriell fra Helsedirektoratet her >

Kundene skal tilbys håndvask/hånddesinfeksjon når de ankommer lokalet og etter at behandlingen er ferdig.

Tips til god håndhygiene >

Rengjøring

Det anbefales daglig rengjøring og utlufting av lokalet. Lokale renholdsrutiner bør gjennomgås med tanke på organisering, ansvar og ressursbehov og om det trengs å gjøre endringer.

Gjenstander eller kontaktflater som berøres ofte må rengjøres hyppig

 • Dørhåndtak
 • Toaletter
 • Vaskeservanter
 • Betalingsterminaler
 • Trappegelendre
 • Armlener

Det må være engangs papirhåndklær og såpe tilgjengelig. Avfallskurver må tømmes regelmessig. Det skal foreligge rutiner for dokumentasjon av når rengjøring sist ble gjennomført.

Utstyr som er brukt skal rengjøres mellom hver kunde

 • Sakser, kammer/børster e.l.
 • Armlener
 • Behandlingsbenk
 • Stol/servant for hårvask og liknende

Håndklær og andre tekstiler som er i kontakt med kundene må byttes mellom hver kunde, og vaskes på så høy temperatur som tekstilene tåler. Skitne tekstiler skal håndteres og oppbevares slik at de ikke kan forurense hud, slimhinner, tekstiler eller annet utstyr.

Vær ekstra oppmerksom på hygiene rundt kjøkken/spiserom. Håndhygiene skal utføres både før og etter at ansatte benytter kjøkken/spiserom.

Her kan du se hele veilederen fra Helsedirektoratet >

Vi har for tiden redusert tilgjengelighet på desinfeksjonsprodukter. Ta kontakt med kundeservice for henvendelser vedrørende desinfeksjonsprodukter.

Bruk av beskyttelsesutstyr

Det er i utgangspunktet ikke anbefalt at ansatte benytter munnbind eller hansker utover de situasjonene hvor de vanligvis benytter slikt beskyttelsesutstyr. Dersom munnbind og hansker benyttes i virksomheten, bør virksomhetsleder påse at de ansatte gis opplæring i korrekt bruk.

Ønskes det allikevel å bruke ikke-medisinske munnbind eller annet som dekker munn og nese er det viktig å tenke på følgende:

 • Ikke kjøp medisinske munnbind som trengs i helsetjenesten (munnbind klasse II eller IIR, eller åndedrettsvern)
 • Bruk av munnbind og/eller ansiktsmaske erstatter ikke andre smitteforebyggende råd
 • Unngå å berøre munnbindet med hendene når det er på, uten at hendene først er vasket eller desinfisert.
 • Vask hendene nøye både før og etter munnbind tas på, og straks etter at det er tatt av.
 • Kast brukte engangsmunnbind i vanlig husholdningsavfall.

Vi har for tiden redusert tilgjengelighet på munnbind. Ta kontakt med kundeservice for henvendelser vedrørende munnbind og annet beskyttelsesutstyr.

Ønsker du mer informasjon eller veiledning?

Vi har fagspesialister med høy kompetanse innen hygiene og renhold, som kan hjelpe deg og din klinikk med forebyggende tiltak og produktanbefalinger. Ta kontakt i skjema under, send en epost til din lokale Norengros-grossist eller ta turen innom en av våre 38 butikker.

Finn din nærmeste Norengros butikk her >

ToFu i bruk hos Stokmarknes legekontor

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til legekontor og sykehus – god lesing!