Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Emballasje nøkkelen til en mer bærekraftig matindustriEmballasje nøkkelen til en mer bærekraftig matindustri

Emballasje nøkkelen til en mer bærekraftig matindustri

Trygg matemballasje er avgjørende for at verden skal nå FNs mål om å halvere mengden mat som ødelegges hvert år. Norengros har derfor egne fagspesialister som jobber hardt med å finne den aller beste og mest miljøvennlige emballasjen for kundene sine.

En tredjedel av all maten som produseres i verden, blir ødelagt før den havner på tallerkenen. Mye av dette skyldes for dårlig emballering. For å bevare maten best mulig gjennom hele næringskjeden er det viktig å bruke emballasje som er godt skikket for jobben.

Ifølge forskningsprosjektet ForMat vil matsvinn nesten alltid være mer belastende for miljøet enn bruk av plast. Fagkunnskap om trygg og effektiv bruk av emballasje er derfor avgjørende for å klare å skape en enda mer bærekraftig matindustri.

– Ikke alle har den nødvendige kunnskapen

Tormod Magnussen er storkundeansvarlig hos Norengros Kjosavik og hjelper kunder med å sikre at matvarene deres er helt trygge – fra fabrikk til forbruker. Produsentene han jobber med, leverer både til restaurant og storkjøkken så vel som til dagligvare. Han opplever at kunnskapen ute hos bedriftene varierer en god del.

Parallelt med å finne de tryggeste produktene gjør vi det vi kan for å hjelpe kundene våre med å forbedre kildesorteringen.

– Noen produsenter har egne emballasjeansvarlige og kan mat- og emballasjefaget ut og inn. De mindre produsentene støtter seg derimot ofte på emballasjebransjen, hvor vi bidrar med kompetanse og ressurser til å finne de beste løsningene. Norengros er vant til å jobbe med alle typer kunder, og vi har fageksperter som kan hjelpe med det meste utenom produksjonen, sier emballasjespesialisten fra Rogaland.

Trygg, bærekraftig og effektiv emballasje

Valg av riktig emballasje avhenger av hva slags type mat som skal emballeres. Viktige faktorer er om maten er fersk eller varmebehandlet, tørr eller fet og hvilke krav som stilles til holdbarhet. I tillegg har utforming og størrelse på emballasjen mye å si – der man i dagligvaren gjerne vil vise delikate pakninger i form av skinpack og skåler, er poser og flowpack ofte mer effektivt til storkjøkkenet.

Samtidig er det viktig å tenke på hva som skjer med emballasjen etter bruk. Redusert materialbruk og bruk av monomaterialer som gjør emballasjen enkel å gjenvinne er viktige aspekter som også må med i vurderingen.

Vi som jobber med emballasje i Norengros, er til stede hos kundene ukentlig. Det er viktig å få god oversikt over produksjonen, hvilke spesialbehov de har – og generelt tilby god rådgivning om emballasje.

– Parallelt med å finne de tryggeste produktene gjør vi det vi kan for å hjelpe kundene våre med å forbedre kildesorteringen. Det finnes i dag alternativer til fossil plast, men ennå er det et stykke igjen før vi kan erstatte all plast med alternative materialer – da er det viktig at vi har systemer og produkter som forenkler gjenvinning. Samtidig må emballasjen være sporbar og ta hensyn til markedsføring og design, sier Tormod.

Les mer: Derfor er det lurt å bytte fra svart til lys emballasje


Faerch kjøttskål i transparent PP
Sjømat i Faerch skål i transparent PP
Kjøtt i Faerch skål i transparent PP

Samarbeider med emballasjespesialister over hele Norge

Magnussen og Norengros Kjosavik er med i en faggruppe bestående av emballasjespesialister fra Norengros-avdelinger over hele landet. Her deler de erfaringer og tips, slik at de alltid er oppdaterte på trender, krav og de beste løsningene i bransjen.

– Vi som jobber med emballasje i Norengros, er til stede hos kundene ukentlig. Det er viktig å få god oversikt over produksjonen, hvilke spesialbehov de har – og generelt tilby god rådgivning om emballasje. Nettverket vårt av fagspesialister og emballasjeprodusenter gjør det lettere å finne den ideelle løsningen for hver enkelt kunde, sier Tormod.

Uavhengigheten sikrer ideelle løsninger for hver enkelt bedrift

Fordi Norengros er leverandøruavhengige, kan Tormod og de andre fagspesialistene alltid anbefale det produktet eller den pakkemetoden de mener er riktigst ut ifra kundens behov. For mange kunder tar de seg også av lagerføring av emballasjen, noe som gjør at kundene har korte leveringstider og sparer lagerplass.

– Vi i Norengros er jo totalleverandører og kan levere alt av forbruksmateriell. Kundene sparer tid og ressurser på å ha én leverandør – de trenger med andre ord bare å forholde seg til meg, smiler Tormod.

Norengros leverer trygge og sertifiserte produkter for kunder i matindustrien over hele landet. Med oss som støttespiller blir bedriften din fulgt opp av emballasjespesialister med solid bransjeerfaring. Vi sørger for at alt av krav til hygiene, mattrygghet og sporbarhet blir ivaretatt – og vi vet hva som skal til for å finne de beste løsningene og gjøre arbeidsdagen litt enklere.

Vikan fargekodede rengjøringsprodukter

Vil du lese flere artikler?

Her har vi samlet alle artikler til matindustri – god lesing!