Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Overrekking av pappeske med lager i bakgrunnenOverrekking av pappeske med lager i bakgrunnen

Nye pappesker gir flere miljøgevinster

I Norengros er vi genuint opptatt av å finne miljøvennlige løsninger, både for selskapet og kundene våre. Med 40 butikker og 13 varelagre fordelt over hele landet, er det dessverre ikke mulig å unngå utslipp fra transport. Selv om vi kun kjører trailerne når de er fulle, må alle gjenstander pakkes forsvarlig slik at alle bestillinger kommer frem dit de skal, i tide og uten skader. Da går det naturligvis med en del pappesker – og det både koster mye og blir høyere utslipp om man i tillegg må transportere mer fyllmateriale og luft enn nødvendig. I 2016 begynte Norengros derfor arbeidet med å finne en smartere måte å pakke varer på.

Nye pappesker – færre trailere og mindre avfall

Mindre esker, samme kvalitet

Norengros leter alltid etter nye måter å spare miljøet på, men varene skal fram, og selve frakten er ikke til å unngå. I 2016 gjennomgikk Norengros derfor sortimentet med 18 ulike type pappesker og palleplater sammen med produsenten som leverer eskene, Smurfit Kappa. Målet var å se om det var mulig å finne en bedre måte å lage eskene på, uten å redusere verken kvalitet eller slitestyrke.

Produktansvarlig for emballasje i Norengros, Rigmor Nilsen, forteller:

Løsningen ble å redusere bølgehøyden til pappen, samtidig som vi gjorde bølgene tettere. Slik ble eskene mindre, uten at det gikk på bekostning av hvor mye hver enkelt eske tåler. Nettopp det å sikre at kvaliteten på eskene ble gode nok var det viktigste for oss, og eskene ble grundig testet før vi kunne si oss fornøyde.

Bedre, mer miljøvennlig papir

For å unngå skader på varene som fraktes er det også viktig at eskene holder seg lukket under transport. Dette var til tider utfordrende med den gamle pappen.

Den gamle typen resirkulert papir støvet mye, noe som gjorde at teipen ikke alltid festet seg skikkelig. Vi brukte anledningen til å endre litt på papirkvaliteten, sier Rigmor.

Festeflaten ble også forbedret, slik at teipen sitter bedre, men pappen som brukes er like miljøvennlig. Smurfit Kappa bruker kun materiale som er FSC-merket, og papiret er både nedbrytbart, kan gjenvinnes og resirkuleres.

Økt lagerkapasitet i alle ledd

I tillegg til å optimalisere størrelsen på eskene, fikk også utseendet til eskene en oppgradering. Vi ønsket at eskene skulle se mer like ut, være lettere å stable og bedre tilpasset tiltenkt bruk. En ekstra bonus av at størrelsen på eskene har blitt redusert, er økt lagerkapasitet både for oss og kundene våre.

Bare fra Smurfit Kappa til Norengros fraktes det nå 1700 færre paller hvert eneste år – noe som gjenspeiles i et redusert antall paller som sendes fra Norengros og ut til kundene våre, sier Rigmor.

Færre trailere og reduserte CO2-utslipp

Den virkelig store besparelsen etter oppgraderingen ligger i reduserte fraktkostnader og reduserte utslipp til naturen. Med mindre esker og en mer enhetlig utforming, får man plass til flere varer på en pall, og det blir færre trailere på veien. Smurfit Kappa kjører nå 25 færre trailere til oss på ett år, bare på grunn av at pappeskene er mindre. I tillegg til at det sparer oss for fraktkostnader, gir det også en reduksjon i CO2-utslipp.

Emballasjeutfordringen er noe Norengros fortsetter å jobbe med, og denne erfaringen viser at også små endringer virkelig kan utgjøre en forskjell.