Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Geo avfallsbeholder i inngangsparti
Konsis karbonfoliert
Avfallshåndtering på Holen skole i Bergen

Kort oversikt over hva som skal hvor

Som et minimum må bedriften din ha tre separate beholdere for matavfall, plastavfall og restavfall. Samtidig bør dere også sortere papir, glass, metall og eventuelt farlig avfall for seg. La oss ta en nærmere titt på hvordan dere gjør det:

  • Matavfall: Sorteres i papir- eller bioposer. Se, lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den.
  • Plast: Samles i sekker plassert i et sekkestativ eller lignende. Ved store mengder kan det være lurt å bruke en komprimator for å presse sammen plasten. Les mer om hvordan du sorterer de ulike plasttypene.
  • Papp og papir: Samles i avfallssekker, avfallsdunker, containere eller lignende. Har dere store mengder papir, kan dette leveres på den lokale gjenvinningsstasjonen.
  • Metall: Samles i container, bur eller sekker.
  • Elektronisk avfall: Samles på pall, egne røde burbokser som mange av renovasjonsselskapene selger, eller containere.

Å velge riktig avfallsdunk eller -container er avgjørende for å kunne sortere avfall effektivt. Dette gjelder både innendørs og utendørs. Lag egne soner som er tilegnet kildesortering, så blir det enklere for de ansatte å få oversikt og kildesortere på riktig måte. Heng også opp plakater med informasjon om hva som skal kastes hvor, og sørg for tydelig merking av avfallsbeholdere. På uteplassen til bedriften kan det også være smart å ha en brannsikker avfallsbeholder som tåler både høye og lave temperaturer.

I tillegg til å sette opp egnede beholdere på arbeidsplassen er det også lurt å se på avfallet dere produserer. Er det noe dere kan gjøre for å redusere dette avfallet? Kanskje dere kan forbedre innkjøpsrutinene deres hvis dere finner ut at dere bestiller for mye materiell, eller kanskje dere kan gå over til å bruke emballasje som gir minst mulig belastning på omgivelsene.

Vær obs på disse avfallstypene

Jobber du i en bedrift i industrien eller helsesektoren? Da er du sikkert klar over at det finnes enkelte avfallstyper som må håndteres med spesiell forsiktighet. Dette er avfall som kan medføre alvorlige forurensninger og gjøre skade på miljø, mennesker og dyr. Vi kan dele det inn i farlig avfall og risikoavfall.

Farlig avfall

Farlig avfall er avfall som må håndteres på forsvarlig vis og leveres til godkjent mottak. Maling, batterier, lim, olje, impregnert trevirke, rengjøringsmidler og bilpleieprodukter er noen eksempler på slikt avfall. Felles for disse avfallstypene er at de inneholder helse- og miljøskadelige stoffer som vil gjøre stor skade dersom de havner i naturen. Produserer bedriften din avfall klassifisert som farlig og/eller radioaktivt, må du deklarere dette elektronisk før du leverer det på mottaket. På den måten unngår du sanksjoner fra myndighetene.

Alle bedrifter bør ha på plass gode løsninger og rutiner for å håndtere farlig avfall. Sorter ulike typer farlig avfall separat og oppbevar det slik at det ikke utgjør noen fare for helse og miljø. Om mulig bør du oppbevare dette avfallet i originalemballasjen. Sørg for at emballasjen er tett og merk den tydelig med «farlig avfall». Les mer om håndtering av farlig avfall.

Medisinsk avfall

Medisinsk avfall er avfall som stammer fra medisinsk behandling eller veterinærbehandling. Vi deler gjerne inn slikt avfall i to hovedgrupper: medisinavfall (ubrukte eller utgåtte legemidler og medisiner) og smittefarlig avfall (avfall fra medisinsk behandling, for eksempel blodprøveutstyr og kanyler). Ettersom slikt avfall representerer en fare for smittespredning, må du aldri blande det med annet avfall.

Det er du som avfallsbesitter som er ansvarlig for å finne ut om avfallet er smittefarlig eller ikke, og håndtere det deretter. Dette avfallet må emballeres i støtsikre og vanntette beholdere (f.eks kanylebokser og risikoavfallsbeholder som egner seg for lagring og transport og er i samsvar med ADR-regelverket, uten at det medfører smittefare og/eller fare for avrenning. Merk beholderne tydelig med innholdet, deklarer det elektronisk på samme måte som farlig avfall og ta kontakt med avfallsselskapet for å avtale henting.

For transport skal avfallet være merket og emballert i henhold til ADR-regelverket for ADR klasse 6.2., med følgende UN-nummer:

  • UN 2814 (INFEKSJONSFREMMENDE STOFF, RAMMER MENNESKER)
  • UN 2900 (INFEKSJONSFREMMENDE STOFF, RAMMER BARE DYR)
  • UN 3373 (BIOLOGISK STOFF, KATEGORI B)
  • UN 3291 («KLINISK AVFALL, USPESIFISERT, N.O.S.» eller «(BIO)MEDISINSK AVFALL N.O.S.» eller «REGULERT MEDISINSK AVFALL N.O.S.»)

Les mer om håndtering av medisinsk avfall her.

Vi hjelper bedriften din å ta de riktige valgene

Kildesortering på jobben har mange fordeler. Det bidrar til mindre restavfall og er i seg selv et kostnadsbesparende tiltak. Og er bedriften din for eksempel ute etter å bli miljøfyrtårnsertifisert, er kildesortering på arbeidsplassen et godt steg på veien. Når alle er med på å dra lasset, styrkes også fellesskapsfølelsen blant de ansatte, samtidig som dere fremstår som mer profesjonelle og miljøbevisste ut mot kundene.

Norengros har lenge engasjert seg i miljø og bærekraft i alle ledd, fra produksjon til ferdig produkt og videre til avfallshåndtering og gjenbruk. Ekspertene våre har hjulpet små og store bedrifter i både privat og offentlig sektor med å få på plass brukervennlige avfallsløsninger som passer deres behov og faktisk blir brukt av de ansatte. Vi har et bredt utvalg av avfallsbeholdere og andre produkter i sortimentet vårt, og vi kommer gjerne på besøk til bedriften din for å se hva som kan passe inn hos dere.

Kontakt oss i dag, så tar vi en prat!

Kilder: sortere.no, norskgjenvinning.no, grontpunkt.no, miljofyrtarn.no