Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Ulike typer tape fra tesaUlike typer tape fra tesa

Dette bør du tenke på når du velger emballasjetape

PVC-, PP-, PET- eller papirtape? Det finnes mange forskjellige typer emballasjetaper å velge mellom på markedet i dag, med ulike egenskaper og bruksområder. I denne artikkelen gir vi deg en oversikt over de ulike emballasjetapene som finnes, og forteller deg hva du bør ta hensyn til når du skal kjøpe inn den rette tapen til bedriften din.

Å velge korrekt emballasjetape kan virke som en enkel sak og står nødvendigvis ikke øverst på prioriteringslisten til bedrifter. Dette er imidlertid en beslutning som ikke bør tas lett på. Den rette emballasjetapen kan nemlig bidra til å senke kostnadene, redusere CO2-utslippene og sørge for at innholdet i esker og pakker blir best mulig sikret mot skader. La oss først se på hvordan en emballasjetape er bygd opp.

Hva består emballasjetape av?

Før vi går inn på hvilke ulike typer emballasjetaper du kan velge mellom, kan det være greit å vite hva slike taper faktisk består av. En tape har vanligvis to hovedbestanddeler: et bæremateriale og et lim. Bærematerialet er selve materialet tapen er laget av, mens limet ganske enkelt er den typen lim som brukes for å sikre vedheft.

Bæremateriale

De vanligste tapene vi finner på markedet i dag, er som regel laget av PVC-materiale (polyvinylklorid), PP-materiale (polypropylen) eller papir. I tillegg er det de senere årene utviklet en tape som er laget av resirkulert og gjenbrukt PET – såkalt PCR-plast.

Lim

Når det gjelder lim, snakker vi stort sett om hot-melt, akrylat eller naturgummi. Selv om alle disse klebemidlene tilbyr god klebeevne, er akrylat trolig det beste allroundvalget.

 • Hot-melt (brukes til PP-tape): God klebeevne og enkel avrulling, men lager mer støy enn de andre limene. Dette er det rimeligste valget.
 • Akrylat (brukes til PP- og PCR-PET-tape): God klebeevne, stille avrulling og kan brukes i kalde omgivelser. Dette er det mest klimavennlige valget.
 • Naturgummi (brukes til PVC- og papirtape): Best klebeevne av de tre klebemidlene, stille avrulling og fester seg til de fleste materialer. Dette er det minst klimavennlige valget.

Ulike taper til ulike formål

Når du skal velge emballasjetape, er det flere ting du må tenke på. Dette kan for eksempel være hvilket materiale eskene er laget av, hvor tungt innholdet er og hvilke temperaturforhold tapen skal brukes i. La oss ta en titt på de vanligste typene samt fordelene og ulempene ved disse.

PVC-tape

Denne tapen, som tradisjonelt har vært mest utbredt, er laget av PVC-plast og trives i både varme og kalde omgivelser. Den har høy bruddstyrke og strekkfasthet, kan benyttes til bølgepapp, kartong og kraftpapir og egner seg godt til tyngre pakker. PVC-tape bruker som regel naturgummi som lim.

Den store ulempen med PVC-tape er imidlertid at den belaster miljøet. Plasten kan nemlig ikke gjenvinnes, samtidig som den har et høyt CO2-utslipp og avgir giftige miljøgasser ved forbrenning. Du bør derfor forsøke å unngå å bruke PVC-tape der det er mulig, og i stedet velge mer miljøvennlige alternativer.

 • Fleksibel i bruk; en allrounder
 • Godt egnet for tyngre esker
 • Lim av naturgummi, som gir god klebeevne
 • Kan brukes i fuktige og kalde miljøer
 • Høy bruddstyrke
 • Svært dårlig miljøprofil

PP-tape

PP-tape er en allsidig tape laget av polypropylen, det samme materialet vi finner igjen i mange kjøkkenredskaper og matbeholdere. Polypropylen er resirkulerbart, noe som betyr at det kan smeltes ned og gjøres om til nye produkter. Tapeprodusenten tesa har en PP-tape som er produsert av 100 % resirkulert PP, med vannbasert akrylkleber. PP-tape utgjør helt klart en mindre belastning på miljøet enn tape laget av PVC-plast.

Med hot-melt-lim egner PP-tape seg til mindre og ikke fullt så tunge esker, mens PP-tape med akrylat kan brukes til å emballere tyngre innhold. Sistnevnte er støysvak ved utrulling og passer godt dersom du vet at esken vil bli utsatt for høye temperaturer.

 • Allsidig tape
 • Egner seg for lette og mellomtunge esker
 • Kan ha hot-melt- eller akrylatlim
 • Kan resirkuleres og er dermed mer miljøvennlig enn PVC
 • God UV-resistens

Papirtape

Papirtape er, som navnet tilsier, laget av papir. Det er en fornybar råvare som kan gjenvinnes og brytes ned på en mer miljøvennlig måte enn plast. Dette er med andre ord et godt valg for bedrifter som er opptatt av bærekraft og ønsker å redusere utslippene sine. Papirtape har klebemiddel av naturgummi, som gir utmerket klebeevne.

Papirtape kan brukes på alle typer esker og er samtidig veldig enkel å rive av. En annen stor fordel med papirtape er at den kan resirkuleres i papiravfallet sammen med resten av emballasjen, noe som forenkler gjenvinningen for mottakeren. Papirtape har i utgangspunktet ikke samme bruddstyrke som plast, men dette kan kompenseres for ved å legge inn forsterkninger i tapen dersom du er ute etter ekstra god sikring av emballasjen.

 • Mange av de samme gode egenskapene som taper i plast
 • Egner seg for esker opptil 20 kilo
 • Fornybar råvare – kan gjenvinnes i papiravfallet sammen med resten av emballasjen
 • Lim av naturgummi, som gir god klebeevne
 • Gir emballasjen et penere estetisk uttrykk og har god trykkbarhet

Tips! Papirtape og PCR-PET-tape har utmerket trykkbarhet, noe som gjør disse tapene godt egnet til merkevarevisning eller reklameformål – for eksempel bedriftens logo eller slagord.

PCR-PET-tape

De siste årene har emballasjetaper laget av resirkulert og gjenbrukt PET, såkalt PCR-plast, blitt mer populære. PCR står for «Post-Consumer Recycled» og er plast som vi forbrukere har brukt og resirkulert, for eksempel plast fra salat- og drikkebeger i PET. Slik plast belaster miljøet i vesentlig mindre grad enn PVC. Derfor er PCR-PET-tape, sammen med papirtape, et av de bedre valgene dersom bedriften din ønsker å ta mer miljøvennlige valg i forbindelse med emballering.

I likhet med papirtape kan også denne tapen resirkuleres i papiravfallet sammen med resten av emballasjen. PCR-PET-tape har dessuten et klebemiddel av akrylat, som sikrer utmerket vedheft og støysvak utrulling. Denne tapen egner seg best for lett til mellomtung emballasje på opptil 30 kilo.

 • Kan gjenvinnes utallige ganger og er dermed et mer miljøvennlig valg enn PVC
 • Svært god vedheft også på resirkulert papp
 • Utmerket trykkbarhet med alle typer blekksystemer
 • Kan brukes med både manuelle og automatiske dispensere
 • Avrulling med lavt støynivå

Tips! Oppbevar emballasjetape på et tørt og mørkt sted med en temperatur på mellom 15–25 grader. La tapen stå i romtemperatur i ett døgn dersom den blir for varm eller kald.

Tenk miljø når du velger emballasjetape

Som du nå har sett, har emballasjetaper forskjellige fordeler og ulemper samt ulike egenskaper og bruksområder. Ikke minst varierer de med tanke på hva slags miljøprofil de har. I dag finnes det flere fullgode og mer miljøvennlige alternativer til PVC-plast, som historisk har vært det mest populære, men også det minst miljøvennlige materialet i emballasjetaper.

Ta for eksempel den biobaserte papirtapen 60408 eller PCR-PET-tapen 604012 fra produsenten tesa, som nå er tilgjengelige i Norengros’ sortiment. Disse tapene tilbyr svært god vedheft, høy bruddstyrke og kan i nesten alle tilfeller erstatte miljøsynderen PVC. Begge kan dessuten gjenvinnes i papiravfallet sammen med resten av emballasjen. Kunden slipper da å rive av emballasjetapen for hånd og sortere denne for seg, noe som forenkler gjenvinningen.

Mer miljøvennlige emballeringsløsninger kan også lønne seg økonomisk. Vi i Norengros ønsker ikke at miljø skal koste, og bruker vår markedsmakt til å få prisene ned. Med tilsvarende lik pris og i tillegg en reduksjon av CO2-utslipp på 25 % sammenlignet med PVC, burde valget være enkelt for de fleste. Ved å erstatte slik plast med mer miljøvennlige alternativer viser bedriften din også et sterkt engasjement for miljøet, noe som verdsettes høyt av stadig flere kunder.

Overgangen fra plast til mer miljøvennlige produkter vil ikke minst ha en positiv innvirkning på rapporteringen i det kommende bærekraftsdirektivet CSRD, som stiller strengere krav til virksomheter blant annet når det gjelder å rapportere CO2-avtrykket til alle produkter man kjøper og selger.

Tesa PCR-PET tape ved siden av tomflaske og PCR-PET pelletsTesa PCR-PET tape ved siden av tomflaske og PCR-PET pellets
Tesa papirtape lent opp mot bjørketreTesa papirtape lent opp mot bjørketre

Få hjelp av proffe fagfolk som kan emballasje

Synes du all denne informasjon virker litt overveldende og det fremdeles er vanskelig å velge, kan du heldigvis overlate jobben til emballasjeekspertene våre. Selgeren i Norengros hjelper deg med å velge ut emballasjetaper og andre emballeringsprodukter som passer best til bedriften din. Svært ofte finner selger og kunde i samarbeid nye løsninger som kan gi besparelser og mer kostnadseffektive løsninger.

I Norengros er vi svært opptatt av å finne miljøvennlige løsninger, både for vår egen del og for dem som kjøper produkter av oss. Derfor ønsker vi å eliminere bruken av PVC-plast der det er mulig. Om vi sammen gjør en innsats og velger mer miljøvennlige alternativer, kan vi

 • få bukt med den ukritiske bruken av plast
 • redusere CO2-utslippene
 • øke den sirkulære økonomien
 • bidra til å nå målene satt i Parisavtalen

I Norengros jobber vi utrettelig med å finne produkter som hjelper kundene våre med å redusere utslippene sine, drive mer effektivt, forbedre lønnsomheten og nå forretningsmålene sine. Kontakt oss i dag, så hjelper emballasjespesialistene våre deg med å finne og ta i bruk de beste og mest effektive produktene for bedriften din.